Judecătoarele Dinu şi Costache, trimise în judecată pentru corupţie, împreună cu alte 21 de persoane

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, acuzate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu şi pentru a interveni în alte dosare, au fost trimise în judecată de procurorii DNA, împreună cu alte 21 de persoane.

RomaniaTV.net
08 iul. 2013, 12:54
Judecătoarele Dinu şi Costache, trimise în judecată pentru corupţie, împreună cu alte 21 de persoane

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – Structura Centrală a trimis în judecată 23 de persoane, printre judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, doi grefieri şi doi avocaţi, „în legătură cu presupusa săvârşire a unor infracţiuni de corupţie judiciară şi informatice, în schimbul obţinerii de beneficii materiale.

Procurorii anticorupţie au acuzat-o pe Viorica Dinu (care şi-a dat demisia din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti) de constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată şi trei infracţiuni de luare de mită. Viorica Dinu se află în arest preventiv, iar pe 27 mai a fost eliberată din funcţie prin decret semnat de preşedintele Traian Băsescu.

Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, în prezent suspendată din funcţie, a fost trimisă în judecată, în stare de arest preventiv, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul Bucureşti, arestat preventiv, pentru aderare la un grup infracţional organizat, două infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, cumpărare a influenţei, complicitate la trei infracţiuni de luare de mită, la trafic de influenţă şi la cumpărare a influenţei şi Ileana Alina Răducanu, avocat în Baroul Dolj, pentru cumpărare a influenţei, dare de mită şi complicitate la cumpărare a influenţei. Bogdan Marian Bobocel, soţul avocatei Răducanu, a fost acuzat de complicitate la cumpărare a influenţei.

Marian Staicu, arestat preventiv în cauză, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nuţu în perioada 8 martie 2011 – 09 aprilie 2013), a fost acuzat de două infracţiuni de dare de mită şi cumpărare a influenţei, iar Angela Cîrlan va fi judecată pentru aderare la un grup infracţional organizat, zece infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

Leon Marius Neagu , arestat preventiv, a fost acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată şi la trafic de influenţă, în formă continuată, Marian Vasile Tudor va fi judecat pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la cumpărare a influenţei, în formă continuată şi la trafic de influenţă, Marian Catrin, pentru complicitate la cumpărare a influenţei, în formă continuată, iar Carmen Ionela Dăncuţă, pentru complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

Sorin Vasilescu, grefier-arhivar la Tribunalul Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la luare de mită şi la trafic de influenţă, Iulia Neamţu, grefier la Tribunalul Bucureşti, a fost acuzată de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi două infracţiuni informatice, iar Daniela Petre, soţia lui Daniel Costel Petre, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat, cumpărare a influenţei, complicitate la comiterea a trei infracţiuni de luare de mită şi la infracţiunea de trafic de influenţă.

Nicolae Petrişor, fost Duduianu, zis „Cristofor”, va ajunge în faţa judecătorilor pentru patru infracţiuni de cumpărare a influenţei şi şantaj comis în legătură cu infracţiunea de cumpărare a influenţei, precum şi complicitate la cumpărare a influenţei.

Totodată, procurorii anticorupţie, i-au mai trimis în judecată pe Ştefan Mincă, zis „Rosovelt”, Laurenţiu George Dinu, zis „Gore”, Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragoş Pandele şi Silviu Constantin Amza, pentru cumpărare de influenţă. Bogdan Petrică Bagoli şi Dragoş Dumitrescu au fost acuzaţi de complicitate la dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în 2011, Viorica Dinu şi Antonela Anemary Costache, judecătoare la Tribunalul Bucureşti, „au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat inculpaţii Petre Daniel-Costel (avocat), Cîrlan Angela şi Vasilescu Sorin, (grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti), în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară şi informatice, urmărindu-se obţinerea de beneficii materiale. Gruparea era sprijinită de inculpaţii Neagu Leon-Marius, Tudor Marian-Vasile, Petre Daniela şi Neamţu Iulia”.

Procurorii arată, în actul de sesizarea a instanţei, că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti „dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă”, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

„Judecătoarea Costache Antonela Anemary apela la prerogativele sale de preşedinte de secţie (la data faptelor) şi, în conlucrare cu grefierii Vasilescu Sorin şi Neamţu Iulia, asigura manipularea sistemului informatic ECRIS, astfel încât să fie eludată repartizarea aleatorie, iar dosarele vizate să fie distribuite la completele de judecată din care făceau parte cele două judecătoare ori la alte complete considerate favorabile. De asemenea, Dinu Viorica se prevala de pretinsa influenţă pe care susţinea că o are asupra unor judecători de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru obţinerea unor soluţii favorabile”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii mai susţin că avocatul Daniel Costel Petre, Angela Cîrlan şi Sorin Vasilescu aveau înţelegeri stabilite cu alte persoane, printre care şi Marian Vasile Tudor, zis „Maruşcă”, Leon Marius Neagu şi Daniela Petre, soţia avocatului, „care îi ajutau să identifice „clienţi” (persoane interesate să „cumpere”, prin darea unei sume de bani, soluţii favorabile în cauze penale) sau să îi convingă pe aceştia de caracterul sigur al obţinerii beneficiului urmărit”.

Ajutorul dat de către membrii grupării consta şi în contactarea beneficiarilor soluţiilor „cumpărate”, luând de la aceştia foloasele pretinse şi asigurând, uneori, remiterea sumelor de bani către cele două judecătoare, au mai arătat procurorii.

Astfel, în perioada august 2012 – februarie 2013, Marian Staicu, prin încercări repetate de corupere a magistraţilor, a urmărit să obţină la Tribunalul Bucureşti o soluţie definitivă de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracţiuni asimilate corupţiei.

În acest context, în august 2012, avocatul Daniel Petre i-ar fi promis judecătoarei Dinu, prin soţia sa, Daniela Petre, că îi va da bani, în schimbul unei soluţii favorabile, lucru pe care magistratul l-a acceptat.