Judecători, medici, jurnalişti şi studenţi, evacuaţi din Afganistan în urma demersurilor Celulei de criză de la MAE

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că până în prezent au fost evacuaţi din Afganistan 61 de cetăţeni afgani din categorii vulnerabile, în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale coordonată de la nivelul ministerului.

04 sept. 2021, 11:54
Judecători, medici, jurnalişti şi studenţi, evacuaţi din Afganistan în urma demersurilor Celulei de criză de la MAE

Operațiune de urgență în Afghanistan. 56 de judecători, medici și jurnaliști au fost extrași din infern de autoritățile române după ce oamenii au mers pe jos sute de km.

„În dimineața zilei de 4 septembrie 2021, în urma eforturilor Celulei de criză interinstituționale, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, 45 de cetățeni afgani au părăsit teritoriul Afganistanului și se află în siguranță pe teritoriul pakistanez. Cetățenii afgani au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad si transportați într-o locație unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România”, a transmis MAE într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a discutat cu secretarul general al NATO. „Afganistan nu trebuie să devină din nou un refugiu sigur pentru terorişti”

MAE, prin misiunea diplomatică de la Islamabad, a emis vize cetățenilor afgani care dețineau documente de călătorie valabile, precum și documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez. De asemenea, MAE a întreprins demersurile diplomatice pe lângă autoritățile pakistaneze competente pentru a facilita accesul cetățenilor afgani esențiali pentru România, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, care a transmis Note verbale către ministerele de externe și cel de interne din Pakistan.

Totodată, MAE precizează că, tot ca urmare a demersurilor Celulei de criză interinstituționale, în cursul zilei de 3 septembrie 2021 cinci cetățeni afgani, din categoria menționată a persoanelor esențiale pentru România, au fost evacuați din Afganistan și se află în siguranță în Pakistan, urmând să își continue deplasarea către România după finalizarea procedurilor specifice.

De asemenea, MAE informează că alte șase persoane de cetățenie afgană au fost sprijinite de Celulă de criză interinstituțională în vederea evacuării prin emiterea de către Ambasada României la Islamabad a vizei de intrare în România.

„În conformitate cu deciziile adoptate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 25 august a.c., Celula de criza interinstituțională convocată pe 13 august a.c. și coordonată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, și-a continuat activitatea de identificare a celor mai bune soluții pentru evacuarea cetățenilor afgani esențiali pentru România – colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

Astfel, până în prezent, (…) au fost evacuați din Afganistan 61 de cetățeni afgani din categoriile amintite. Aceștia se adaugă evacuarii cu succes a tuturor celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriati, astfel că în prezent nu mai sunt cetățeni români care să solicite evacuarea, precum și a 7 cetățeni ai unor state aliate.”, se mai arată în comunicatul MAE.

Citeşte şi: Dezmăţul talibanilor după retragerea trupelor din Afganistan. Au năvălit în aeroport şi au pus stăpânire pe sediile televiziunilor, forţându-i pe prezentatori să-i laude VIDEO


loading...