Judeţul cu cei mai mulţi donatori de plasmă din România. Câte persoane au donat

Aproximativ 100 de cetățeni din Buzău au donat plasmă, conform directorului Centrului de Transfuzie Sanguină Adriana Crăciun. Județul Buzău se află pe primul loc în România la numărul de donatori de plasmă umană hiperimună, folosită în tratamentul unor pacienți cu COVID-19, potrivit unei președintelui Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu.

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 14:08
Judeţul cu cei mai mulţi donatori de plasmă din România. Câte persoane au donat

În luna aprilie, Consiliul Județean Buzău a primit prin donație un aparat de plasmafereză din partea unei firme care se ocupă cu distribuţia de aparatură medicală. Aparatul a fost instalat la Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău.

Citește și: În ce condiţii îţi poţi scoate masca în zonele în care aceasta este obligatorie şi în exterior. Explicaţia autorităţilor

„Astăzi vă anunţ cu mândrie că Buzăul se află pe locul I, fiind judeţul cu cel mai mare număr de donatori. Acest lucru se datorează vouă, tuturor celor care aţi fost infectaţi şi aţi ales să daţi o mână de ajutor celor care acum luptă cu noul coronavirus şi se află în stare gravă. Mulţumesc tuturor donatorilor, dar şi Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău!”, a scris pe Facebook, luni, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
 
Conform directorului Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, numărul buzoienilor care au mers să doneze plasmă a ajuns la 95, aceștia continuând să vină.
 
„Începutul a fost ceva mai greu, însă cu ajutorul medicilor infecţionişti de la Buzău care le-au explicat pacienţilor procedura şi mai ales beneficiile acestui tip de tratament am început să avem din ce în ce mai mulţi donatori. Înregistrăm astăzi 95 de donatori de la punerea în funcţiune a aparatului şi cu siguranţă săptămâna aceasta vom depăşi 100. Este meritul celor care aleg să vină să doneze şi sunt convinsă că nimeni nu face asta pentru vreun clasament. Pot să vă spun însă că numărul donatorilor de sânge a scăzut substanţial de când cu pandemia şi avem aproape o egalitate, săptămânal, a donatorilor de sânge şi a celor de plasmă”, a declarat medicul Adriana Crăciun.