Schimbare importantă pentru taxa de pod. Ce trebuie să ştie şoferii

Șoferii vor putea, începând cu luna noiembrie, să achite rovinieta și taxa de pod prin intermediul unei platforme online.

25 oct. 2022, 12:42
Schimbare importantă pentru taxa de pod. Ce trebuie să ştie şoferii

Prin oficializarea unui ordin al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), românii vor putea să plătească rovinieta și a taxa de pod, începând cu luna viitoare, direct de pe platforma online ghișeul.ro.

Este vorba despre Ordinul nr. 2.130 din 10 octombrie 2022 pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului Transporturilor nr. 1.463/2018 privin aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere- S.A. a tarifului de utilizare și a tarifului de trecere.

Citește și: Taxe mai mari pentru şoferi. Rovinietele vor fi mai scumpe pentru maşini mai vechi

Ordinul MTI nr. 2.130/2022 a post publicat în Monitorul Oficial nr. 1003 din 17 octombrie 2022.

Ordinul va fi pus în aplicare începând cu data de 16 noiembrie a acestui an.

„Sistemului naţional electronic de plată (SNEP) dezvoltat şi operat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, denumită în continuare A.D.R., disponibil la adresa www.ghiseul.ro şi utilizat de CNAIR – S.A. în calitate de distribuitor”, conform literei f de la articolul 1 al ordinului.

Noile prevederi legale

  1.  La articolul 1 alineatul (6), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins: f) Sistemului național electronic de plată (SNEP) dezvoltat și operat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, denumită în continuare A.D.R., disponibil la adresa www.ghiseul.ro și utilizat de CNAIR – S.A. în calitate de distribuitor.
  2. La articolul 1, alineatul (8) se modifică și va avea următorul cuprins: (8) Dezvoltările necesare înregistrării în format electronic a informațiilor privind achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere în SIEGMCR prin intermediul aplicațiilor prevăzute la alin. (6) lit. b), portalurilor web sau aplicațiilor dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile prevăzute la alin. (6) lit. c) pct. (ii) și lit. f) și al terminalelor prevăzute la alin. (6) lit. e) se realizează de către distribuitori, în baza documentației tehnice puse la dispoziție de către CNAIR – S.A. în urma încheierii unui acord de confidențialitate, anexă la convenția ce va fi încheiată, sau de către A.D.R. în cazul SNEP.
  3. La articolul 6, alineatele (5), (5^1) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins: (5) La achitarea tarifului de utilizare și emiterea rovinietei prin intermediul portalurilor web sau al aplicațiilor prevăzute la art. 1 alin. (6) lit. c) și f) se va elibera, în format electronic, un document ce conține datele prevăzute la alin. (1) lit. b) pct. (i)-(xi).(5^1) La achitarea tarifului de utilizare și emiterea rovinietei prin intermediul portalurilor web sau al aplicațiilor prevăzute la art. 1 alin. (6) lit. c) și f), în cazul rovinietelor cu valabilitate mai mare sau egală cu 30 de zile, dacă solicitantul optează pentru a fi notificat prin e-mail cu privire la expirarea perioadei de valabilitate, notificarea va fi transmisă la adresa de e-mail furnizată la achitarea tarifului de utilizare.(6) Achitarea tarifului de utilizare în cazul emiterii rovinietei prin intermediul portalurilor web sau al aplicațiilor prevăzute la art. 1 alin. (6) lit. c) și f) se realizează prin intermediul serviciilor de plată electronică integrate cu acestea.
  4. La articolul 8, alineatele (5) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins: (5) La achitarea tarifului de trecere și emiterea peajului prin intermediul portalurilor web sau al aplicațiilor prevăzute la art. 1 alin. (6) lit. c) și f), CNAIR – S.A. sau, după caz, distribuitorul va elibera, în format electronic, un document ce conține datele prevăzute la alin. (1) lit. b).(6) Achitarea tarifului de trecere în cazul emiterii peajului prin intermediul portalurilor web sau al aplicațiilor prevăzute la art. 1 alin. (6) lit. c) și f) se realizează prin intermediul serviciilor de plată electronică integrate cu acestea.
  5. La articolul 9 alineatul (4), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins: b) rovinieta sau peajul a fost emis prin intermediul portalurilor web, al aplicațiilor prevăzute la art. 1 alin. (6) lit. c) și f) sau prin intermediul serviciului de mesaje scurte prevăzut la art. 1 alin. (6) lit. d).

Citește și: Taxa pe toaletă într-o cunoscută stațiune turistică a stârnit un adevărat scandal: „Românul decide singur unde e WC-ul!”