Jumătate din plante şi o treime din animale, afectate de schimbările climatice până în 2080

Mai mult de jumătate din speciile vegetale şi de o treime din animalele cele mai comune îşi vor avea spaţiul propice existenţei lor redus la jumătate până în 2080 din cauza încălzirii climatice dacă tendinţa actuală continuă.

13 mai 2013, 08:51
Jumătate din plante şi o treime din animale, afectate de schimbările climatice până în 2080

Emisiile de gaze cu efect de seră (GES) în creştere pun planeta pe traiectoria unei încălziri cu circa 4 grade C până la sfârşitul secolului în raport cu nivelurile preindustriale, potrivit unui studiu publicat duminică şi citat de AFP.

Cercetătorii de la University of Eastul Anglia (UEA din Norwich, Marea Britanie) s-au interesat de impactul unei astfel de creşteri a temperaturilor asupra zonelor climatice a 48.786 de specii, adică spaţiile în care condiţiile climatice sunt favorabile existenţei lor, scrie Agerpres.

Potrivit concluziilor lor, publicate în revista Nature Climate Change, circa 55 % din plante şi 35 % din animale ar putea să-şi vadă acest spaţiu redus la cel puţin jumătate până în 2080.

Citeşte şi Cercetătorii vor să readucă la viaţă 24 de specii dispărute

Plantele, amfibienii şi reptilele riscă cel mai mult pentru că ritmul capacităţii lor de adaptare este mai lent decât cel al schimbării climatice, subliniază cercetătorii. Zonele cele mai afectate ar fi Africa Subsahariană, America Centrală, Amazonia şi Australia.

Potrivit cercetătoarei Rachel Warren, aceste estimări ar putea fi chiar depăşite în măsura în care ele nu ţin seama decât de impactul creşterii temperaturilor, dar nu şi de evenimentele extreme induse de schimbarea climatică precum cicloanele şi inundaţiile.

Populaţiile de animale în special ar putea să dispară mai rapid decât estimăm având mai puţine plante disponibile pentru a le hrăni. Vor exista, de asemenea, efecte asupra oamenilor pentru că unele specii sunt importante pentru purificarea apei şi aerului, pentru a limita inundaţiile şi ciclul alimentării”, explică ea într-un comunicat care prezintă studiul.

Citeşte şi OMM: 2012, în topul celor mai călduroşi ani din ultimul secol şi jumătate

Potrivit studiului, acest impact asupra zonelor climatice ale speciilor va putea fi limitat, chiar în mod semnificativ, dacă măsuri de reducere a emisiilor de GES sunt luate rapid.

Dacă emisiile de GES s-ar stabiliza în 2016, scenariu nerealist, pierderile de zone climatice ar fi reduse cu 60%. Dacă emisiile se plafonează în 2030, această cifră ar fi de 40 %.