Juncker: BCE trebuie să contribuie la reducerea datoriei Greciei

Banca Centrală Europeană trebuie să participe la eforturile de reducere a datoriei Greciei, a afirmat vineri preşedintele Eurogrupului Jean-Claude Juncker, transmite Bloomberg.  

RomaniaTV.net
10 feb. 2012, 14:25
Juncker: BCE trebuie să contribuie la reducerea datoriei Greciei

‘BCE trebuie să analizeze, în contextul independenţei sale, ce tip de contribuţie poate realiza pentru reducerea datoriei Greciei. Sper că se va găsi ceva’, le-a declarat reporterilor Jean-Claude Juncker.

Miniştrii de finanţe din zona euro au decis joi seară la Bruxelles să amâne până miercuri autorizarea unui nou plan de asistenţă financiară pentru Grecia, punând acestei ţări mai multe condiţii, printre care şi realizarea de noi economii la buget. O nouă întâlnire a miniştrilor de finanţe din statele zonei euro este prevăzută pentru miercuri, în cursul acesteia fiind aşteptată aprobarea noului plan de 130 de miliarde de euro pentru Grecia, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor de către partea elenă.

Prima condiţie este ca parlamentul grec să aprobe până duminică planul de austeritate pe care guvernul de la Atena l-a convenit cu troica formată din Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, acord agreat şi de partidele politice din Grecia.

În plus, până miercuri, guvernul grec trebuie să identifice ‘economii suplimentare de 325 de milioane de euro’ în bugetul pentru anul 2012, a precizat Juncker.

Analiştii estimează că portofoliul de obligaţiuni elene deţinut de BCE se ridică la aproximativ 50 de miliarde de euro.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat joi: ‘Referitor la Grecia, îmi pare rău că nu pot spune nimic privind modul în care vor fi tratate obligaţiunile elene pe care le deţinem’.

Surse anonime au declarat că reprezentanţii BCE nu au o poziţie comună în privinţa contribuţiei BCE la restructurarea datoriei suverane a Greciei, în timp ce creditorii privaţi ai Greciei sunt forţaţi să şteargă 50% din valoarea bondurilor greceşti pe care le deţin.