Jungla din traficul bucureştean. Imagini scandaloase cu un „haiduc” pe trotinetă VIDEO

Traficul din Bucureşti este unul dintre cele mai aglomerate din lume, astfel că nervii răbufnesc la fiecare colţ de stradă. Un filmuleţ viral pe Tik Tok arată cât de mare este haosul şi cât d eîntinşi sunt nervii la orele de vârf.

11 dec. 2022, 11:01
Jungla din traficul bucureştean. Imagini scandaloase cu un „haiduc” pe trotinetă VIDEO

Haos în trafiocul bucureştean, mai ales că vine perioada cumpărăturilor de Sărbători. Capitala, dar și alte mari orașe din țară sunt acaparate de trotinetele electrice, mijloace rapide cu care poți traversa ușor aglomerația de la orele de vârf. Deși tot mai multă lume le folosește, reglemetările cu privire la purtarea căștii sunt ignorate, cât și regulile de circulație, iar asta îi face pe trotinetiști printre cei mai periculoși participanți la trafic.

Citeşte şi:

Cât curent electric consumă instalaţia pentru brad. Suma care îţi va mări factura
Sunt reguli noi pentru cei care merg cu trotinetele electrice prin Capitală. Potrivit unui regulament propus de Primărie, persoanele care le folosesc nu mai au voie să circule cu ele pe aleile din parcuri sau în grădini publice.

Accesul este limitat și pe trotuar, doar în zonele unde sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor sau trotinetelor. În plus, firmele care le închiriază vor plati taxe.

În București, aproape că nu există stradă pe care să nu vedem o trotinetă electrică. Noul regulament al Primăriei Capitalei îi obligă pe cei care le folosesc să circule pe trotuar doar pe pistele de biciclete, iar în lipsa acestora, pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru vehicule este de 50 de km/h. Atenție, detinătorii acestor mijloace de transport au voie să circule cu o viteză maximă de 25 de km pe oră.

Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei: „Apar limitări de viteză în anumite zone, acolo unde noi considerăm că este un risc ca o viteză mai mare să pună în perciol pietonii și alți participanți la trafic. Cea mai mare viteză este de 25 de kilometri la oră, aceste limitări au venit din partea societății civile, de 10 km, de 5 km, în funcție de zone și de intensitatea pietonilor”.

Noi restricții pentru trotinetele electrice. Care va fi viteza maximă admisă pe drumurile publice
Peste 10.000 de trotinete electrice pot fi închiriate în București. Ele aparțin unor operatori privați care vor fi obligati să obțină o licență de funcționare care se taxează anual. În plus, pentru fiecare trotinetă închiriată, este propusă o taxă de 50 bani pe zi sau 1 leu pe metru pătrat ocupat.

Cum se circulă în Giuleşti, imagini de la un scandal în trafic:

@kevindaniel199990

tipic romanesc 😂😂😂

♬ sunet original – Kevin

Ce amenzi riscă cei care folosesc trotinete electrice
Potrivit noului regulament, trotinetele pot fi lăsate doar în anumite zone. Este interzisă staționarea lor în stațiile mijloacelor de transport în comun, în zona trecerilor de pieteni, pe spațiile verzi sau pe carosabil.

Cei care nu se conformează riscă amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei, iar firmele care le închiriază sunt obligate să le ridice din zonele unde sunt staționate neregulamentar. În plus, companiile trebuie să aibă o asigurare obligatorie în caz de accident.

De celalată parte, cei care le folosesc susțin că ar trebui îmbunătățită infrastructura pentru trotinete. În lipsa unor piste speciale, pietonii ajung să fie loviți pe trotuare, iar pe șosea nu se respectă regulile de circulație. Anul trecut, peste 300 de oameni au fost răniți în accidente cu trotinete electrice, iar numărul este în creștere.

În acest moment, la nivel European, nu există un regulament destinat folosirii trotinetelor electrice, iar fiecare stat are propriile reguli.

În Danemarca, de exemplu, persoanele care le utilizeazaă trebuie să poarte în mod obligatoriu cască de protecție, iar în Finlanda este impusă o viteză maximă de depasare de 15 km/oră.

 

Un sondaj arată că 58% din șoferi și 28% dintre pietoni sunt în gardă când văd un trotinetist
Cu prilejul Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie (World Day of Remembrance – WDoR) din 20 noiembrie, au fost analizate rezultatele unui sondaj la care au răspuns peste 3.300 de participanţi la trafic, dintre care peste 2.800 de şoferi. Rolul sondajului a fost să compare percepţiile pe care le au faţă de ceilalţi participanţi la trafic şoferii (persoanele care au carnet de conducere), pe de o parte, respectiv pietonii (persoanele fără carnet de conducere), pe de altă parte.

Atât şoferii, cât şi pietonii par să perceapă utilizatorii de trotinetă drept mai periculoşi decât bicicliştii sau motocicliştii. Astfel, întrebaţi dacă sunt de părere că utilizatorii de trotinete pot fi un pericol în trafic, aproape 6 din 10 şoferi (57,89%) au declarat că da, mai mult ca alţi participanţi la trafic. Prin comparaţie, bicicliştii sunt percepuţi drept mai periculoşi decât alţi participanţi la trafic de către 33,45% dintre şoferi, pietonii – de către 34% dintre şoferi, iar motocicliştii – de către 27% dintre conducătorii auto.