Noi restricții pentru trotinetele electrice. Care va fi viteza maximă admisă pe drumurile publice

În ultimii ani, numărul persoanelor care circulă cu trotinete electrice pe drumurile publice a crescut enorm și implicit, numărul de accidente. Totuși, pentru a preveni situațiile nefericite, legislația începe să fie pusă la punct. 

03 nov. 2022, 09:44
Noi restricții pentru trotinetele electrice. Care va fi viteza maximă admisă pe drumurile publice

Vitezomanii cu trotinete electrice vor fi sancționați, potrivit unui proiect de lege din Parlament. Deputatul PNL Gabriel Andronache propune limitarea vitezei de deplasare pentru trotinetele electrice, pe drumurile publice, la 15 km/h. În prezent, viteza maximă admisă este de 25 km/h.

Inițiatorul susține că principalele categorii de cetățeni care vor fi protejați prin limitarea vitezei de deplasare a trotinetelor electrice vor fi copiii și vârstnicii care circulă pe trotuare.

„Am propus în Comisia Juridică un amendament: trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice să aibă viteza limitată la maxim 15 km/h. În prezent limita este de 25 km/h; mult prea mult! A venit momentul să spunem STOP agresivităţii”, a declarat liberalul, pe pagina sa de Facebook.

Legea ar putea intra în vigoare până la finalul anului curent.

„Reducerea vitezei setate este o primă soluţie. Dezbaterea asupra amendamentului va fi reluată săptămânile următoare”, a mai informat deputatul.

 

Românii nu vor ține cont de legi, crede fostul șef al Poliției Rutiere

 

Fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță, crede că indiferent de legi și regulamente, românii tot le încalcă.

„Autoritățile au găsit căile legale, dar dacă legislația este ignorată?! Este nevoie de campanii de comunicare, de educație rutieră. Altfel, degeaba există legislație. Până la urmă, este vorba despre promovarea unui spirit de conviețuire pe șosea. Trebuie educație, dar ‘ca picătura chinezească’. Poliția Rutieră trebuie să interacționeze cu media, cu asociațiile, ONG-urile”, a declarat Diniță, într-un interviu pentru RomâniaTV.net.

Există deja un cadru legal în România, cu privire la trotinetele electrice, dar prea puțin respectat, susțin polițiștii. Primele reglementări cu privire la trotinetele electrice au fost stabilite la începutul anului 2020, însă într-un cadrul sumar. În ciuda legislației adoptate, la un click distanță, din magazinele online din România pot fi comandate trotinete a căror viteză poate ajunge și la 100 km/h.