Jurnalist american, ucis în Ucraina. Militarii ruşi au atacat maşina în care se afla

E doliu în presă, după ce jurnalistul american Brent Renaud, fost colaborator al New York Times, a fost ucis în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei. Bărbatul se afla în Irpin, împreună cu un coleg care a fost rănit în timp ce filma evacuarea civililor ucraineni.

13 mart. 2022, 16:30
Jurnalist american, ucis în Ucraina. Militarii ruşi au atacat maşina în care se afla

În a 18-a zi de război în Ucraina, un jurnalist american a murit, după ce forţele ruse au deschis focul asupra maşinii în care acesta se afla. Informaţia a fost confirmată de şeful Poliţiei ucrainene din regiune, conform The Guardian.

Brent Renaud se afla în localitatea Irpin pentru a filma evacuarea civililor ucrainei. Un coleg jurnalist care se afla alături de el a fost rănit.

„Invadatorii ucid cu cinism chiar și jurnaliştii din presa internațională care încearcă să arate adevărul despre atrocitățile trupelor rusești în Ucraina. Astăzi, un corespondent în vârstă de 51 de ani al New York Times de renume mondial a fost împușcat mortal în Irpin. Un alt jurnalist a fost rănit. În prezent, încearcă să scoată victima din zona de luptă”, a scris Andrei Nebitov, șeful poliției din regiunea Kiev, pe Facebook.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina, ziua 18. Oraşul Lvov, zguduit de explozii, sunt cel puţin 35 morţi şi 134 de răniţi UPDATE

Informaţia despre moartea lui Brent Renaud a fost confirmată ulterior şi de The New York Times. Reprezentanţii cotidianului american au precizat că sunt profund afectaţi de veste. Aceştia au precizat că Brent Renaud a colaborat de mai multe ori cu ziarul, însă acum nu fusese trimis de publicaţie în Ucraina. Legitimaţia prezentată de Poliţia ucraieaneană a fost emisă în urmă cu câţiva ani.

Publicaţia Time i-a adus un omagiu jurnalistului şi regizorului american Brent Renaud. El se afla în Ucraina deoarece lucra la un proiect Time Studios axat pe refugiaţi, a confirmat compania duminică.

Redactorul-şef şi CEO al Time, Edward Felsenthal, şi Ian Orefice, preşedintele şi directorul operaţional al Time and Time Studios, au declarat că sunt „devastaţi de pierderea lui Renaud”.

„În calitate de regizor şi jurnalist premiat, Brent a abordat deseori cele mai dure poveşti din lume alături de fratele său Craig Renaud”, se spune în comunicat. „Inimile noastre sunt alături de toţi cei dragi lui Brent”, au afirmat cei doi, potrivit News.ro.

Felsenthal şi Orefice au adăugat că este „esenţial ca jurnaliştii să poată acoperi în siguranţă această invazie în curs şi criza umanitară în Ucraina”.

Cine este Brent Renaud, jurnalistul american ucis în apropiere de Kiev

În vârstă de 51 de ani, Brent Renaud era un jurnalist video premiat de-a lungul carierei. Bărbatul a fost împuşcat în momentul în care forţele ruse au deschis focul asupra unei mașini în apropiere de Irpin. Un alt jurnalist, aflat cu el în acel moment, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, în urma atacului.

Acesta este al doilea incident în care o echipă de jurnalişti străini este atacată de forţele ruse. Corespondenţii televiziunii britanice Sky News au fost atacaţi, în primele zilei ale invaziei rusești, într-o zonă de lângă capitala ucraineană. Corespondentul Stuart Ramsay a fost rănit, iar cameramanul Richie Mockler a fost nimerit de două ori în vesta antiglonț.

Citeşte şi: Ucraina acuză genocid în coridorul umanitar. Ruşii au tras asupra unui convoi de femei şi copii şi au ucis 7 dintre ei, acuză Ministerul Apărării