Jurnalista ucraineană Anhar Kocineva răpită în Siria lucra pentru serviciile de informaţii ruse

Jurnalista ucraineană răpită la începutul lui octombrie în Siria de către rebeli ai Armatei Siriene Libere (ASL) afirmă că lucra pentru serviciile de informaţii ruseşti şi siriene într-o nouă înregistrare video realizată şi difuzată de către răpitorii săi.

RomaniaTV.net
29 nov. 2012, 17:25
Jurnalista ucraineană Anhar Kocineva răpită în Siria lucra pentru serviciile de informaţii ruse

Anhar Kocineva declară într-o nouă înregistrare video că a venit în Siria la solicitarea serviciilor de informaţii ruse ca să lucreze în calitate de traducătoare pentru ofiţeri ruşi şi sirieni. Cu toate că niciun răpitor nu apare în înregistrarea video, se pare că a făcut declaraţiile fiind constrânsă.

Exprimându-se perfect în arabă, Kocineva, care pare a avea o stare bună de sănătate, adaugă că a participat alături de ofiţeri ruşi şi sirieni la numeroase lupte în Siria, mai ales în oraşul Homs, numit „capitala revoluţiei” de către militanţi.

Apoi, ea afirmă că a fost prezentă la atacul împotriva Statului Major de la Damasc pe 26 septembrie şi adaugă că a întâlnit brigada lui Assef Chawkat, cumnatul preşedintelui Bashar al-Assad şi unul dintre „şoimii” aparatului sirian de securitate, ucis într-un atentat spectaculos la Damasc pe 18 iulie.

Jurnalista ucraineană afirmă, în timp ce paşaportul şi legitimaţia de presă îi sunt filmate, că a fost răpită pe drumul dintre Tartus, situat pe coastă, şi Damasc, şi solicită guvernelor de la Kiev şi de la Moscova să îndeplinească cererile răpitorilor, fără să le precizeze.

Kocineva a avut numeroase intervenţii la televiziunea siriană pentru a apăra regimului lui Bashar al-Assad, aliatul Moscovei, şi a primit imediat ameninţări din partea rebelilor, a afirmat una dintre prietenele ei, citată în presa rusă.

De la începutul conflictului în martie 2011, 15 jurnalişti profesionişti, atât străini, cât şi sirieni, şi 41 de jurnalişti amatori au fost ucişi în Siria în timp ce îşi desfăşurau activitatea, potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF).

Alţi doi jurnalişti străini sunt daţi dispăruţi în Siria. Palestiniano-iordanianul Bashar Fahmi al-Kadumi, care lucrează pentru postul de limbă arabă Al-Hurra cu sediul la Washington, a dispărut la Alep (nord) pe 20 august. Jurnalistul american independent Austin Tice a dispărut la perifieria Damascului, pe 13 august.