Jurnaliştii National Geographic, în 1930: „România vrăjită, perla Europei de Est”

În 1934, National Geographic Magazine SUA dedica două numere (peste 120 de pagini) ”României vrăjite, perla Europei de Est”, o ţară plină de culori, de obiceiuri străbune, de o ospitalitate rară, cu o capitală în care se îmbină vechiul şi noul, ”asemănătoare cu New York”. Un articol impresionant, descrieri melancolice, amintiri dulci şi zâmbete triste.  FOTOGALERIE DE COLECŢIE.

RomaniaTV.net
30 ian. 2013, 09:07
Jurnaliştii National Geographic, în 1930: „România vrăjită, perla Europei de Est”

În 1934, o echipă National Geographic încerca să ajungă în Sibiu. Vrăjiţi poate de frumuseţea meleagurilor noastre, de pajişti, păduri, râuri şi munţi, nu au observat groapa uriaşă (eterna groapă românească) care se întindea în faţa lor. Chiar şi cu ajutorul trecătorilor, nu au reuşit să scoată maşina şi au fost nevoiţi să înnopteze în ea. Abia a doua zi, după ce zeci de oameni se adunaseră, a fost trasă maşina cu ajutorul cailor. Înainte de a porni din nou la drum, americanii au fost omeniţi cum se cuvine de săteni. A fost primul contact al lor cu românii.
 
În cele câteva luni petrecute în România, autorii articolului au călătorit mult, căutând să înveţe despre istoria noastră, despre obiceiuri şi despre oameni. Au remarcat caracterul de regulă al tradiţiilor străvechi, precum şi influenţele şi reminiscenţele tuturor popoarelor care au trecut pe pământurile noastre, romani, turci, huni, tătari, cumani, misterioşii turanieni.
 
Citiţi descrierea făcută de americani Bucureştiului anilor 1930 şi cu ce regiuni americane asemănau împrejurimile.

Ce spuneau jurnaliştii National Geographic despre ţigani şi care considerau ei a fi problemele României.

Experienţa echipei National Geographic la o nuntă tradiţională din Moldova.

Întrebarea valabilă şi astăzi care îi măcina pe jurnaliştii americani.