Jurnalistul american James Foley, dat dispărut, ar fi deţinut de serviciile siriene de informaţii

Jurnalistul american James Foley, dat dispărut de şase luni în Siria, ar fi deţinut de agenţi ai serviciilor siriene de informaţii într-un centru de detenţie situat în apropiere de Damasc, a declarat vineri un purtător de cuvânt al familiei sale, la Boston, relatează AFP.

RomaniaTV.net
03 mai 2013, 19:36
Jurnalistul american James Foley, dat dispărut, ar fi deţinut de serviciile siriene de informaţii

Acest reporter independent, în vârstă de 36 de ani, care furnizează reportaje pentru GlobalPost, Agence France-Presse (AFP) şi alte instituţii mass-media internaţionale, a fost răpit în nord-vestul Siriei la 22 noiembrie 2012 şi nu a mai fost văzut de atunci.

„Credem că Jim a fost cel mai probabil arestat de un grup de miliţieni proregim, cunoscuţi sub numele de shabiha, şi că el a fost livrat, ulterior, forţelor guvernamentale siriene„, a declarat în cadrul unei ceremonii preşedintele-director general şi unul dintre fondatorii publicaţiei online GlobalPost, Phil Balboni, care este totodată purtător de cuvânt al familiei Foley. „Am obţinut multiple rapoarte independente provenind de la surse confidenţiale foarte credibile ce au un acces direct şi indirect, care confirmă evaluarea noastră potrivit căreia Jim este, în prezent, deţinut de către Guvernul sirian”, a adăugat el.

„Aceste noi informaţii despre James Foley ne alină, în speranţa de a-l vedea eliberat cât mai repede posibil. A venit timpul ca James să fie predat familiei şi apropiaţilor săi”, a declarat preşedintele-director general al AFP. „În această Zi Mondială a Libertăţii Presei, lansez un nou apel, adresat tuturor celor ce pot contribui la un asemenea deznodământ, dar mai ales autorităţilor siriene”, a adăugat Hoog, citat într-un comunicat.b Potrivit lui Balboni, centrul de detenţie în care ar fi reţinut James Foley se află în apropiere de Damasc, într-o zonă aflată în continuare sub controlul regimului.

James Foley, un jurnalist experimentat care şi-a desfăşurat activitatea în numeroase zone de conflict, a fost arestat pe 22 noiembrie de persoane înarmate în provincia Idlib, în nordul ţării, porivit unor martori, şi nu a mai fost văzut de atunci.