Jurnalistul disident Roman Protasevici, arestat de regimul lui Lukaşenko după ce avionul în care se afla acesta a fost deturnat. Şi iubita acestuia a fost arestată

Jurnalistul Roman Protasevici, 26 de ani, opozant al regimului din Belarus, a fost arestat duminică după-amiaza după aterizarea de urgenţă a avionului pe aeroportul din Minsk, în urma unei false alerte cu bombă. Odată cu el, a fost arestată şi iubita lui, a anunţat Universitatea Europeană de Ştiinţe Umane (EHU) unde tânara este studentă.

24 mai 2021, 15:27
Jurnalistul disident Roman Protasevici, arestat de regimul lui Lukaşenko după ce avionul în care se afla acesta a fost deturnat. Şi iubita acestuia a fost arestată

Roman Protasevici se afla la bordul unei aeronave Ryanair care efectua o cursă Vilnius – Atena. Agenţi ai serviciilor de securitate belaruse (KGB) a deturnat-o şi l-au arestat pe opozantul regimului de la Minsk, a relatat directorul companiei aeriene irlandeze, Michael O’Leary, informează AFP. O’Leary a calificat acest eveniment ca fiind un act de „piraterie” girat de Belarus.

Se pare că intenţia autorităţilor (belaruse) era de a face să coboare din avion un jurnalist şi persoana care călătorea cu el. Credem că agenţi KGB au coborât de asemenea pe aeroport. Cred că este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva unei companii aeriene europene”, a mai spus O’Leary, potrivit Agerpres.

După ce Protasevici a fost debarcat, avionul care efectua cursa Vilnius – Atena şi-a reluat zborul.

Un act fără precedent de piraterie aeriană

Simon Coveney, ministrul Afacerilor externe irlandez, a declarat că avem de-a face cu un act de piraterie aeriană şi a cerut ca vinovaţii să fie sancţionaţi.

Citeste si Povestea dramatică a unui cuplu care a murit în telecabina prăbuşită în Italia: au fugit de frica atacurilor Hamas din Tel Aviv şi şi-au găsit sfârşitul în telecabina morţii

Aceasta este cu adevărat piraterie aeriană, aprobată de stat. Aceasta era o companie aeriană irlandeză, un avion înregistrat în Polonia, plin de cetăţeni ai UE, care călătoreau între două capitale ale UE. Nu putem permite ca astfel de incidente să aibă loc (doar) prin avertismente şi comunicate de presă ferme ca răspuns” a spus Coveney la radio-televiziunea publică irlandeză.

Reuniţi în summit la Bruxelles, şefii de stat sau de guvern din UE urmează să examineze luni seara noi sancţiuni împotriva regimului autoritar de la Minsk, ca reacţie la această deturnare. Circa o sută de responsabili belaruşi, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, sunt deja vizaţi de sancţiuni europene din cauza atingerilor aduse drepturilor omului în această fostă republică sovietică.

Lituania şi Letonia au îndemnat ca zborurile internaţionale să nu mai treacă prin spaţiul aerian belarus.

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a cerut la RTE „declanşarea imediată a unei anchete internaţionale”. Potrivit Svetlanei Tihanovskaia, „escaladarea violenţei în Belarus este rezultatul impunităţii” şi prin urmare „trebuie să se pună mai multă presiune asupra regimului” de la Minsk.

Citeste si Dacian Cioloş propune ca UE să își închidă spațiul aerian traficului comercial provenit din Belarus şi să dea sancţiuni după deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici

Iubita jurnalistului Roman Protasevici, arestată

Sofia Sapega, iubita de 23 de ani a jurnalistului din Belarus, a fost şi ea arestată. EHU a cerut eliberarea imediată a tinerei, spunând că a fost reţinută în „condiţii nefondate şi inventate”, în timp ce zbura înapoi pentru a-şi susţine dizertaţia.

Vytaute Smaizyte, purtătorul de cuvânt al ministrului lituanian de externe Vytautas Landsbergis, a confirmat agenţiei AFP că iubita lui Protasevich a fost reţinută de către autorităţile belaruse.