Oficiali SUA: Avionul ucrainean prăbuşit miercuri lângă Teheran a fost lovit de o rachetă iraniană. Imaginile au fost date publicităţii

Cotidianul american New York Times a publicat imagini care demonstrează că avionul Boeing care s-a prăbuşit miercuri lângă Teheran a fost lovit de o rachetă iraniană. Informaţia fusese confirmată de premierul canadian Justin Trudeau.

RomaniaTV.net
09 ian. 2020, 20:54
Oficiali SUA: Avionul ucrainean prăbuşit miercuri lângă Teheran a fost lovit de o rachetă iraniană. Imaginile au fost date publicităţii

Imaginile publicate de New York Times arată cum o rachetă iraniană loveşte un avion lângă aeroportul din Teheran, exact în zona în care avionul Boeing a încetat să mai transmită mesaje, înaintea prăbuşirii. O mică explozie s-a produs, dar avionul nu a explodat, indică imaginile. A continuat să zboare minute şi a încercat să revină pe aeroport.

Premierul canadian Justin Trudeau a spus, într-o conferinţă de presă: „Avem informaţii din surse multiple, în special ale aliaţilor noştri şi ale propriilor noastre servicii” care „indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Aceasta nu s-a făcut poate intenţionat”. Premierul canadian a estimat că aceste ultime evoluţii „întăresc necesitatea unei anchete aprofundate în acest caz”. „Aşa cum am spus ieri, canadienii au întrebări care merită răspunsuri”, a mai spus Trudeau.

Catastrofa de miercuri a provocat moartea a 176 de persoane, în majoritate iraniano-canadieni. Accidentul a avut loc la puţin timp după tirurile de rachete lansate de Teheran asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump îşi exprimase „îndoielile” cu privire la ipoteza unei defecţiuni mecanice. „Am sentimentul că ceva teribil s-a petrecut”. Şi Trump a luat în calcul o posibilă „eroare”.

Pe de altă parte, autorităţile iraniene spun că „zvonurile” potrivit cărora avionul companiei Ukraine Airlines International ar fi fost doborât de o rachetă „nu au niciun sens”.

Avionul de linie ucrainean decolase miercuri dimineaţa din Teheran în direcţia Kiev, prăbuşindu-se după două minute de la decolare.

Circa 50 de experţi ucraineni au sosit joi la Teheran pentru a participa la anchetă şi, în special, la decriptarea cutiilor negre ale aparatului, numai că o anume confuzie domneşte cu privire la soarta acestor cutii negre. Este posibil ca Iranul să nu le predea americanilor.

Această catastrofă aeriană este cea mai sângeroasă în care sunt implicaţi canadieni după atentatul împotriva unui Boeing 747 al Air India în 1985, în care şi-au pierdut viaţa 268 de canadieni. Canada a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul în 2012, reproşând Republicii Islamice sprijinul pe care îl acordă guvernului Bashar al-Assad în Siria.

Compania Boeing, afectată de un scandal legat de aparatele sale 737 MAX reţinute la sol de zece luni, a indicat că este „gata să ajute ancheta prin toate mijloacele necesare”.

În avion se aflau 167 de pasageri şi 9 membri ai echipajului aeronavei.Printe victime se numără cetăţeni canadieni, ucraineni, suedezi, afgani, germani şi britanici, mai precizează CNN.

Citeşte şi: Televiziunea de stat iraniană: au fost descoperite cutiile negre ale avionului prăbuşit în Iran