Justiţia din Franţa a decis: un şofer pe Uber este angajat, nu colaborator. Miza are legătură şi cu pensiile

Judecătorii Curţii de Casaţie din Franţa au decis miercuri că un şofer care transportă persoane prin aplicaţia Uber trebuie reclasificat din colaborator în angajat al platformei de transport. Miza deciziei instanţei are legătură, printre altele, şi cu taxele şi contribuţiile sociale pe care firmele le plătesc pentru pensiile şi asigurările medicale ale angajaţilor.

RomaniaTV.net
04 mart. 2020, 20:08
Justiţia din Franţa a decis: un şofer pe Uber este angajat, nu colaborator. Miza are legătură şi cu pensiile

Instanţa din Franţa a decis ca relaţia dintre Uber şi şofer să fie reclasificată drept contract de muncă.

„Prin conectarea la platforma digitală Uber, se stabilește o relație de subordonare între șofer și companie. Prin urmare, șoferul nu oferă servicii ca self-employed, ci ca angajat”, a precizat instanța franceză, conform startupcafe.ro.

Judecătorii francezi au prezentat mai multe argumente prin care au decis ca șoferul care „făcea Uber” în Franța să fie reclasificat drept angajat:

  • Șoferul care utilizează aplicația Uber nu își constituie propria clientelă;
  • Șoferul nu își stabilește în mod liber tarifele;
  • Șoferul nu stabilește termenii și condițiile de furnizare a serviciului său de transport;
  • Compania (Uber) impune traseul, iar tariful șoferului este ajustat dacă acest itinerar nu este respectat;
  • Șoferul nu poate alege în mod liber ruta care i se potrivește;
  • Dacă șoferul a refuzat mai mult de trei călătorii, Uber îl poate deconecta temporar pe acesta de la aplicație.
  • În cazurile în care o rată de anulare a comenzilor este depășită sau dacă este raportat un „comportament problematic”, șoferul poate pierde accesul la contul său (de Uber).
  • Șoferul participă la un serviciu de transport organizat pentru care Uber stabilește unilateral termenii și condițiile.

De cealaltă parte, reprezentanţii Uber au precizat că este vorba despre un caz vechi, iar şoferul la care au făcut referire judecătorii francezi nu a mai folosit aplicaţia din anul 2017.

„Această decizie se referă la cazul unui șofer anume, care nu a mai folosit aplicația Uber din 2017. Hotărârea nu reflectă motivele pentru care șoferii aleg să folosească Uber: independența și libertatea de a lucra dacă, unde și când vor. În ultimii doi ani, am făcut multe modificări pentru a oferi șoferilor un control și mai mare asupra modului în care utilizează Uber, alături de protecție socială mai puternică. Vom continua să ascultăm ceea ce spun șoferii și vom introduce îmbunătățiri suplimentare”, a transmis Uber publicației TechCrunch.com.

Potrivit sursei citate, miza este legată, printre altele, şi de taxele şi contribuţiile sociale pe care firmele le plătesc pentru pensile şi asigurările medicale ale angajaţilor, prin comparaţie cu situaţia colaboratorilor independenţi.

Citeşte şi: Ghinion! Tipul ăsta a căzut cu maşina într-un râu la 10 minute după ce şi-a luat permisul de conducere VIDEO