Justiția din România, în criză: avocații amenință Guvernul cu greva generală, din cauza „Ordonanței Austerității”

Noi turbulențe sociale. Conglomeratul de crize din România pare că se acutizează. După protestele magistralilor, avocații amenință cu greva generală. Totul se leagă de „Ordonanța Austerității", pe care Guvernul o pregătește. 

13 aug. 2023, 19:21
Justiția din România, în criză: avocații amenință Guvernul cu greva generală, din cauza „Ordonanței Austerității”

Baroul București, ce reprezintă interesele a peste 10.000 de avocați, avertizează că va demara „ample acțiuni de protest și chiar o grevă generală”, dacă Guvernul PSD + PNL va impune profesiilor liberale un sistem CASS neplafonat, ca măsură de a strânge bani la buget.

Comunicarea Baroului a fost transmisă inclusiv de către Daniel Fenechiu (PNL), pe Facebook. Parlamentarul este de profesie avocat.

Astfel, în comunicatul de presă, Baroul București „constată cu regret că după două săptămâni de dialog (…) informațiile care vin din zona guvernamentală confirmă ipoteza că Guvernul își menține poziția de a impune profesiile liberale cu C.A.S.S in sistem real, neplafonat”.

Avertisment dur al avocaților pentru Guvern

Se atrage atenția că un astfel de CASS „dublează sarcina fiscală a avocaților si, practic, sancționează performanța in profesie, fără a oferi însă nimic suplimentar in sfera contraprestației sistemului de sănătate”.

„Informăm și pe această cale, atât Guvernul, cât și opinia publică despre decizia noastră fermă de a uza de toate demersurile și remediile legale împotriva impunerii avocaților cu C.A.S.S. în sistem real, neplafonat, neexcluzând ample acțiuni de protest și chiar o grevă generală”, se mai arată în comunicat.

În acest context, Baroul București își exprimă speranța că „rațiunea si pragmatismul vor prevala în decizia Guvernului”.

Oficialul PNL, partid partener al coaliției cu PSD, a notat:

„Baroul București va reprezenta și apăra cu fermitate drepturile și interesele avocaților! Nu excludem acțiuni de protest sau chiar o grevă generală!”.

Citește și: Justiția din România, amenințată de o mare criză. Tinerii evită profesia de magistrat. Profesorul Valeriu Stoica: „Acest lucru e foarte periculos pentru independența justiției” / EXCLUSIV