Karzai i-a mulţumit lui Obama pentru că a susţinut Afganistanul din banii contribuabililor americani

Preşedintele afgan Hamid Karzai a mulţumit, luni, Statelor Unite pentru că au susţinut financiar cea mai mare parte a costurilor războiului din Afganistan, din "banii contribuabililor" americani.

RomaniaTV.net
21 mai 2012, 07:54
Karzai i-a mulţumit lui Obama pentru că a susţinut Afganistanul din banii contribuabililor americani

Aflat la Chicago, la summit-ul NATO, preşedintele afgan Hamid Karzai a ţinut să-i mulţumească omologului său american pentru ajutorul primit de la NATO în războiul ce macină ţara de un deceniu şi în special pentru susţinerea financiară a costurilor acestei intervenţii, care au fost suportate din „banii contribuabililor” americani.

„Vă aduc dumneavoastră şi poporului Statelor Unite mulţumiri din partea poporului afgan pentru sprijinul pe care contribuabilii americani, prin banii lor, ne sprijină de peste un deceniu şi au contribuit astfel la o schimbare în bine a nivelului de trai al afganilor”, a declarat Karzai la întâlnirea cu Obama, înainte de începerea summit-ului, duminică, informează postul de televiziune ABC. 

Karzai şi Obama avuseseră şi înainte de summit-ul NATO din America o întâlnire, la începutul acestei luni, în Afganistan, unde au semnat Acordul Strategic de Parteneriat ce prevede o viitoare strategie a relaţiilor afgano-americane, după retragerea trupelor SUA, în perioada 2014-2024.

Preşedintele afgan s-a angajat să realizeze un proces de tranziţie în vederea retragerii trupelor americane, astfel încât „Afganistanul să nu mai fie o povară pe umerii prietenilor săi din comunitatea internaţională, cum sunt SUA şi ceilalţi aliaţi ai săi.”

Ziariştilor prezenţi la summit, Karzai le-a declarat că ţara sa „caută să pună capăt pentru totdeauna acestui război” şi că Afganistanul este „perfect conştient” de eforturile necesare înfăptuirii unui asemenea obiectiv, pentru ca „Afganistanul să devină „o ţară unde să fie pace şi care să conteze pe ea însăşi”.

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a dat asigurări că ţările aliate îşi vor menţine angajamentele în privinţa Afganistanului.