Kaufland a primit o amendă de 3.000 de euro, după ce un angajat a livrat imagini care îl surprindeau pe fostul șef al IPJ Vaslui la cumpărături, cu mașina poliției

Kaufland, amendat după ce un angajat a livrat imagini care îl surprindeau pe fostul șef al IPJ Vaslui cu mașina poliției la cumpărături.

20 mart. 2023, 18:34
Kaufland a primit o amendă de 3.000 de euro, după ce un angajat a livrat imagini care îl surprindeau pe fostul șef al IPJ Vaslui la cumpărături, cu mașina poliției

De ce a fost, de fapt, amendat supermatketul Kaufland. Manuel Nacu a renunțat la funcția de inspector-șef al Inspectoratului  de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui anul trecut, în luna septembrie, după ce au apărut în spațiul public filmările în care folosea mașina de serviciu în scop personal, iar oficialii Inspectoratului General al Poliției Române au anunțat verificări.

Imaginile în care fostul șef al IPJ Vaslui era surpins în parcarea a două supermarketuri din Huși cu mașina poliției, o Dacia Duster, au fost făcute publice de site-ul curentul.info, în luna august 2022, relatează libertatea.ro.

O filmare a fost realizată de un martor aflat în parcare, iar cealaltă era captată cu telefonul mobil după înregistrarea camerei de supraveghere a magazinului Kaufland.

Citește și: Fost poliţist din Vaslui, reţinut după ce ar fi încercat să spargă o bancă

Manuel Nacu a fost surprins într-o ținută lejeră în timp ce ieșea din magazin cu o pungă de cumpărături și urcă la volanul mașinii de serviciu.

În a doua filmare, fostul șef al IPJ Vaslui este înregistrat când coboară din mașină, alături de soție, în timp ce merg la cumpărături.

Când a renunțat la funcția de șef al IPJ Vaslui, Manuel Nacu spunea că plecarea nu are nicio legătură cu înregistrările apărute în spațiul public.

Acesta s-a adresat companiei Kaufland, reclamând scurgerea înregistrării în spațiul public. Fapta a fost sesizată Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDC) de către oficialii Kaufland România.

„Investigația a fost demarată ca urmare a unei notificări de încălcare a securității datelor care a fost transmisă de operator în baza dispozițiilor art. 33 din Regulamentul (UE) 2016/679. Astfel, operatorul Kaufland România SCS a fost sesizat de o persoană vizată asupra faptului că o înregistrare video ce conținea imagini cu persoana sa din parcarea unuia dintre magazinele deținute de acest lanț comercial a apărut pe pagina web a unui ziar local”, au precizat oficialii Autorității.

Citește și: Șoferul unui microbuz școlar din Vaslui a fost prins băut la volan. Bărbatul avea o alcoolemie de 0,82 mg/l

În urma investigațiilor efectuate, s-a constatat că managerul a pemis accesul unui angajat în camera de monitprizare, care a captat, cu telefonul mobil, imagini ale înregistrărilor video care rulau „și le-a transmis prin WhatsApp unui terț”. Imaginile au ajuns și în spațiul public.

Compania Kaufland România SCS a fost sancționată contravențional cu amendă încuantum de 14.779,80 lei, echivalentul a 3.000 de euro.

„Nu a luat măsuri pentru a se asigura că orice persoană fizică care acționează sub autoritatea sa și care are acces la date cu caracter personal nu le prelucrează decât la cererea sa și nu a luat măsuri adecvate pentru a proteja în mod continuu datele”, a fost concluzia autorității.