Kazahstan: Trei dintre membrii echipajului ISS au aterizat în siguranţă

După ce au petrecut aproape şase luni pe orbită la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), trei dintre membrii echipajului ISS, aflaţi la încheierea perioadei prevăzute pentru misiune, s-au întors în siguranţă pe Pământ la bordul unei capsule Soiuz care a aterizat în Kazahstan, conform SPACE.com.

RomaniaTV.net
22 nov. 2011, 09:47
Kazahstan: Trei dintre membrii echipajului ISS au aterizat în siguranţă

Cei trei, astronautul NASA Mike Fossum, astronautul japonez Satoshi Furukawa şi cosmonautul rus Serghei Volkov au aterizat în stepa kazahă, în condiţii de frig şi vânt puternic, marţi dimineaţă la ora 02:26 GMT, relatează Agerpres.

În momentul aterizării, capsula Soiuz s-a răsturnat pe o parte, ceea ce nu este neobişnuit pentru aterizările produse în condiţii de vânt puternic, conform NASA. În afară de acest mic incident, procesul de revenire în atmosfera terestră şi aterizare s-a desfăşurat în condiţii perfecte.

La puţin după aterizare echipele de intervenţie i-au recuperat pe astronauţi din capsulă. Cei trei erau foarte bine dispuşi şi au fost transportaţi în scaune cu rotile pentru că au nevoie de timp să se reacomodeze cu gravitaţia terestră.

Fossum, Furukawa şi Volkov au ajuns la bordul ISS la începutul lunii iunie.

În perioada petrecută pe orbită cei trei astronauţi au desfăşurat o serie de experimente ştiinţifice şi observaţii ale Pământului. Mike Fossum a realizat şi o ieşire autonomă pe orbită în luna iulie, în timpul unei vizite a navetei Atlantis.