KazMunaiGas ar putea fuziona cu principala sa subsidiară de producţie

Grupul petrolier KazMunaiGas, proprietarul Rompetrol, ar putea fuziona cu principala sa subsidiară de producţie, KazMunaiGas Exploration and Production, printr-o preluare inversată, a declarat joi preşedintele fondului suveran de investiţii Samruk-Kazyna, Umirzak Şukeev, transmite Interfax.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 21:49
KazMunaiGas ar putea fuziona cu principala sa subsidiară de producţie

„Acţiunile KazMunaiGas Exploration and Production se tranzacţionează public şi de acea nu excludem posibilitatea unei fuziuni printr-o preluare inversată. În viitorul apropiat vom lua în considerare toate opţiunile posibile pentru optimizarea companiilor din portofoliul Samruk-Kazyna, inclusiv pentru KazMunaiGas. În cazul în care vom avea îndoieli cu privire la necesitatea anumitor subsidiare, vom lua măsurile necesare pentru fuzionarea lor cu alte subsidia”‘, a declarat Umirzak Şukeev.

KazMunaiGas este o companie petrolieră controlată de statul kazah. Printre subsidiarele sale se numără KazMunaiGas Exploration Production (AO), Tengizchevroil (20%), KazTransOil, KazTransGas, KazMunayGas Trade House, Kazmortransflot, KazMunayTeniz şi alte companii.

KazMunaiGas Exploration and Production este o subsidiară a KazMunaiGas. Acţiunile sale sunt listate la bursa de valori din Kazahstan iar GDR-urile sunt listate la bursa de la Londra. În 2006 compania a strâns aproximativ două miliarde de dolari cu ocazia cotării sale iniţiale. KazMunaiGas Exploration and Production a fost al doilea mare producător de petrol din Kazahstan în 2010.

În luna august 2007, KazMunaiGas a semnat un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25 la sută pe care o mai deţinea la The Rompetrol Group către compania KazMunayGas, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol