Kelemen, CRITICI DURE: Nu accept să-mi spună Antonescu şi Voiculescu despre ce pot să vorbesc

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu pentru România TV, că acordul semnat între Uniune şi USL prevedea ca maghiarii să fie invitaţi la guvernare indiferent dacă USL depăşeşte sau nu procentajul de 50% plus unu din mandatele din Parlamentul rezultat din alegeri. Kelemen i-a acuzat pe Crin Antonescu şi Dan Voiculescu de nerespectarea acordului şi de impunerea de condiţii suplimentare pentru UDMR. Acordul urmează să fie făcut public.

RomaniaTV.net
19 dec. 2012, 13:46
Kelemen, CRITICI DURE: Nu accept să-mi spună Antonescu şi Voiculescu despre ce pot să vorbesc

Acordul a fost semnat undeva în septembrie, înainte de a începe campania electorală. Are câteva fraze şi conţine câteva lucruri importante şi principii. Primul, dacă ei obţin sub 50% din mandate, suntem invitaţi să facem împreună majoritatea parlamentară şi Guvernul. Al doilea lucru, dacă obţine peste 50% ne invită iarăşi să facem guvernul”, a declarat Kelemen.

Împărţirea funcţiilor ministeriale şi parlamentare urma să fie făcută proproţional cu procentele obţinute în alegeri. Semnatarii se angajau să respecte anumite principii: drepturile minorităţilor deja obţinute nu mai pot fi retrase, colaborare în vederea lărgirii drepturilor minorităţilor şi sprijin comun pentru reforme constituţională, a administraţiei şi economică.

„Noi ne-am respectat de fiecare dată cuvântul dat. Nici de data aceasta nu am încălcat înţelegerea (…) O să fac public acordul în următoarele zile, după ce ajung acasă„, a spus preşedintele UDMR.

Acesta i-a indicat pe Crin Antonescu şi Dan Voiculescu drept principalii vinovaţi pentru faptul că USL nu a respectat înţelegerea. „Consider că Victor Ponta a fost în această perioadă, în toate discuţiile pe care le-am avut, un om corect. Problema a venit de la Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Miercuri, Voiculescu a prezentat acele condiţii pe care nu le-am acceptat. Eu nu accept nici de la Antonescu şi nici de la Voiculescu să-mi ceară mie şi comunităţii maghiare test de loialitate şi nu accept să-mi spună Antonescu şi Voiculescu care sunt subiectele despre care pot vorbi şi care nu. Nu voi accepta niciodată aşa ceva„, a spus Kelemen.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, după runda de negocieri cu UDMR de la Parlament, că decizia finală este ca Uniunea condusă de Kelemen Hunor să nu facă parte din Guvern.

„Nu se pune problema unei participări politice a UDMR. Decizia finală e ca UDMR să nu facă parte din Guvern însă eu îmi menţin decizia să păstreze un dialog cu UDMR care e singurul reprezentant politic al maghiarilor în toate modificările pe care le vom face Constituţiei”, a precizat Ponta.

Ponta a completat că reprezentanţii maghiarilor vor face parte din structurile care se vor ocupa de drepturile minorităţilor, dar că nu se pune problema unei participări politice a UDMR la guvernare.

Crin Antonescu şi Victor Ponta au avut luni o discuţie, în biroul preşedintelui Senatului, înainte de a purta negocierile cu UDMR.  Potrivit România TV, în cadrul întâlnirii s-a convenit ca UDMR să nu fie cooptată la guvernare.