Kelemen Hunor: Acordul UDMR cu USL din 2012 nu a fost respectat, dar principiile rămân valabile

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a spus că Uniunea este dispusă să discute despre intrarea la guvernare alături de USD, dar acest discuţiile nu pot fi începute decât după ce USL îşi va înceta oficial existenţa, lucru de care Kelemen nu s-a arătat a fi foarte sigur.

25 feb. 2014, 10:54
Kelemen Hunor: Acordul UDMR cu USL din 2012 nu a fost respectat, dar principiile rămân valabile

„Formal, USL încă există. După ce se va lua o decizie de către liberali, discutăm şi oportunitatea intrării la guvernare. Acum este prematur. Principiile pot fi reluate, dar este prea devreme să discutăm aşa ceva câtă vreme formal, instituţional încă există USL”, a declarat Kelemen când a fost întrebat despre posibila intrare la guvernare a UDMR.

În cazul în care PNL va decide marţi sau miercuri ieşirea de la guvernare, UDMR va analiza colaborarea cu noua formata USD în cadrul a două şedinţe: o întâlnire a liderilor de organizaţii judeţene care va avea loc vineri şi la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de sâmbătă.

Kelemen a refuzat să comenteze speculaţiile legate de o întoarcere a sa la Ministerul Culturii. „Momentan există persoane pe funcţii şi ar fi incorect să fac asemenea propuneri”, a spus liderul UDMR arătând că discuţia pe portofolii se face face după ce liberalii vor părăsi coaliţia. „Eu nu sunt convins că aşa va fi „, a adăugat Kelemen Hunor.

Întrebat cum vede afirmaţia lui Ilie Sârbu potrivit căreia acordul din 2012 este încă în picioare, Kelemen a spus: „Acordul scris nu are cum să fie în vigoare pentru că nu a fost respectat, dar principiile rămân valabile”.

O poziţie asemănătoare a avut şi fostul senator şi consilier prezidenţial Eckstein-Kovacs Peter. „Deocamdată, o cerere în căsătorie nu a fost făcută (…) Există mai multe posibilităţi de a sprijni o situaţie normală, stabilă în ţara asta”, a spus Eckstein. El a menţionat că pot fi invocate şi argumente contra intrării la guvernare. „Este foarte greu să te asocieze cu PC-ul lui Dan Voiculescu dar, în fine….”, a exemplificat Eckstein-Kovacs Peter.

Acesta a exclus posibilitatea ca UDMR să ia parte la povara guvernării doar cu portofoliul Culturii deţinut de Kelemen Hunor, aşa cum a speculat presa în cursul zilei de marţi. „Să nu fie cu supărare, dar este jignitor să intri la guvernare cu un singur ministru. Un singur ministru nu face primăvară (…) Aici nu este vorba de proporţionalitatea în Parlamnent, ci de proporţionalitatea la guvernare, a mai spus Eckstein-Kovacs.