Kelemen Hunor: Am obervat că pe Crin Antonescu îl enervează prezenţa maghiarilor în România

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nu este bine ca în România o formaţiune sau o alianţă politică să aibă peste jumătate plus unu din voturi în Parlament, deoarece este nevoie încă de un echilibru, de o reprezentare foarte echilibrată a tuturor segmentelor societăţii româneşti.

RomaniaTV.net
10 nov. 2012, 16:32
Kelemen Hunor: Am obervat că pe Crin Antonescu îl enervează prezenţa maghiarilor în România

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, referitor la declaraţiile liderului PNL, Crin Antonescu, legate de miza alegerilor parlamentare pentru USL, că nu crede că românii au uitat cum era când un partid politic, la începutul anilor 1990, avea majoritatea absolută, peste două treimi, şi când „s-au întâmplat lucruri urâte şi nenorociri, cu consecinţe foarte negative asupra evoluţiei României”.

Pe mine nu mă mai surprinde nicio declaraţie a lui Crin Antonescu. Am observat că de la o vreme încoace pe domnul Antonescu îl enervează şi îl deranjează prezenţa maghiarilor în România, prezenţa UDMR pe scena politică, dar acest lucru îl caracterizează pe domnul Antonescu şi în niciun fel pe maghiarii din România şi pe reprezentantul legitim al maghiarilor în România. Nu cred că românii au uitat cum era când un partid politic, la începutul anilor 1990, avea majoritatea absolută, peste două treimi. Atunci s-au întâmplat lucruri urâte şi nenorociri pentru România, care au avut consecinţe foarte negative asupra evoluţiei României. Nu este bine în această regiune şi nici în România ca o formaţiune politică, ca o alianţă politică, să aibă peste jumătate plus unu din voturi în Parlament, totuşi la noi încă este nevoie de un echilibru, este nevoie de o reprezentare foarte echilibrată a tuturor segmentelor societăţii româneşti”, a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a avertizat că un om politic trebuie să se gândească la toate variantele care pot apărea după alegeri, inclusiv la faptul că USL ar obţine sub 50 la sută din voturi.

„Doleanţa lui Crin Antonescu, să aibă peste două treimi din Parlament, este un lucru care nu trebuie prea mult comentat, dar s-ar putea să apară o altă situaţie, când are un pic sub 50 la sută, şi atunci lucrurile se vor complica şi un om politic trebuie să se gândească la toate variantele posibile, care la un moment dat pot apărea pe scena politică imediat după alegeri”, a afirmat Kelemen Hunor.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că miza parlamentarelor din acest an o constitutie obţinerea a cel puţin două treimi din numărul membrilor viitorului Parlament, astfel încât modificarea Constituţiei să nu se realizeze prin negocieri cu UDMR.

Antonescu a susţinut, cu ocazia lansării candidaţilor USL de la Sinaia, că miza alegerilor parlamentare din 9 decembrie nu o mai constituie obţinerea a 50% plus unu din numărul senatorilor şi deputaţilor din viitorul legislativ.

El a susţinut că este nevoie de „toate voturile posibile”, astfel încât USL să nu fie obligată să accepte condiţionări din partea UDMR pentru o viitoare modificare a Legii fundamentale.

„Ne trebuie aceste voturi pentru a nu depinde, să zicem, de UDMR care să vină cu cine ştie ce pretenţii”, a justificat preşedintele PNL.

„Avem nevoie de foarte multe voturi, de cât mai multe voturi, de toate voturile care se pot corect şi democratic obţine, pentru că nu e vorba doar de miza lui 50% plus un vot, ci este vorba de miza a două treimi dintre voturile din Parlament”, a susţinut Antonescu.

El a precizat că USL are nevoie de „toate aceste voturi pentru a nu depinde, să zicem de UDMR, care poate veni cu cine ştie ce revendicări şi a ne condiţiona să putem face aceste schimbări în Constituţie, ca să putem avea o majoritate cât mai solidă, cât mai reprezentativă”.