Kelemen Hunor, ATAC DUR la Voiculescu: Este tumoarea canceroasă a politicii româneşti

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor îl acuză pe preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu. că este " tumoarea canceroasă a politicii româneşti", informează evz.ro. Preşedintele UDMR a explicat în cadrul unui interviu de ce Uniunea nu a ajuns la guvernare alături de USL.

RomaniaTV.net
03 ian. 2013, 14:59
Kelemen Hunor, ATAC DUR la Voiculescu: Este tumoarea canceroasă a politicii româneşti

Astfel, întrebat cine a condiţionat intrarea la guvernare a UDMR de recunoaşterea caracterului naţional al statului român, Hunor a declarat: „Liderul liberal, Crin Antonescu şi tumoarea canceroasă a politicii româneşti, fondatorul partidului conservator, Dan Voiculescu”, a spus Kelemen Hunor în interviul acordat portalului online hvg.hu.

Premierul Victor Ponta a anunţat, pe 17 decembrie, după runda de negocieri cu UDMR de la Parlament, că decizia finală a USL este ca Uniunea condusă de Kelemen Hunor să nu facă parte din Guvern.

„Nu se pune problema unei participări politice a UDMR. Decizia finală e ca UDMR să nu facă parte din Guvern însă eu îmi menţin decizia să păstreze un dialog cu UDMR care e singurul reprezentant politic al maghiarilor în toate modificările pe care le vom face Constituţiei”, a precizat Ponta.

Ponta a completat că reprezentanţii maghiarilor vor face parte din structurile care se vor ocupa de drepturile minorităţilor, dar că nu se pune problema unei participări politice a UDMR la guvernare.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pe 19 decembrie, că acordul semnat între Uniune şi USL prevedea ca maghiarii să fie invitaţi la guvernare indiferent dacă USL depăşeşte sau nu procentajul de 50% plus unu din mandatele din Parlamentul rezultat din alegeri. Kelemen i-a acuzat pe Crin Antonescu şi Dan Voiculescu de nerespectarea acordului şi de impunerea de condiţii suplimentare pentru UDMR.

„Acordul a fost semnat undeva în septembrie, înainte de a începe campania electorală. Are câteva fraze şi conţine câteva lucruri importante şi principii. Primul, dacă ei obţin sub 50% din mandate, suntem invitaţi să facem împreună majoritatea parlamentară şi Guvernul. Al doilea lucru, dacă obţine peste 50% ne invită iarăşi să facem guvernul”, a declarat Kelemen.

Împărţirea funcţiilor ministeriale şi parlamentare urma să fie făcută proproţional cu procentele obţinute în alegeri. Semnatarii se angajau să respecte anumite principii: drepturile minorităţilor deja obţinute nu mai pot fi retrase, colaborare în vederea lărgirii drepturilor minorităţilor şi sprijin comun pentru reforme constituţională, a administraţiei şi economică.

„Noi ne-am respectat de fiecare dată cuvântul dat. Nici de data aceasta nu am încălcat înţelegerea (…) O să fac public acordul în următoarele zile, după ce ajung acasă”, a spus preşedintele UDMR.

Acesta i-a indicat pe Crin Antonescu şi Dan Voiculescu drept principalii vinovaţi pentru faptul că USL nu a respectat înţelegerea. „Consider că Victor Ponta a fost în această perioadă, în toate discuţiile pe care le-am avut, un om corect. Problema a venit de la Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Miercuri, Voiculescu a prezentat acele condiţii pe care nu le-am acceptat. Eu nu accept nici de la Antonescu şi nici de la Voiculescu să-mi ceară mie şi comunităţii maghiare test de loialitate şi nu accept să-mi spună Antonescu şi Voiculescu care sunt subiectele despre care pot vorbi şi care nu. Nu voi accepta niciodată aşa ceva”, a spus Kelemen.