Kelemen Hunor avertizează că urmează o criză economică: „Trecem printr-o perioadă grea. Este inflaţie peste tot”

Kelemen Hunor avertizează că urmează o criză economică, precizând că măsurile pe care Guvernul le va lua pentru protejarea populaţiei şi a economiei trebuie să fie foarte bine gândite.

06 apr. 2022, 17:01
Kelemen Hunor avertizează că urmează o criză economică: „Trecem printr-o perioadă grea. Este inflaţie peste tot”

Kelemen Hunor avertizează că urmează o criză economică. Preşedintele UDMR anunţă că trecem printr-o perioadă grea, iar Guvernul trebuie să analizeze bine măsurile ce vor fi luate pentru protejarea populaţiei şi a economiei.

Kelemen Hunor: Trebuie să spunem franc: urmează o criză economică

Vicepremierul a declarat, miercuri, că urmează o criză economică de a cărei apariţie nu este responsabilă România. Preşedintele UDMR a ţinut să sublinieze faptul că măsurile care urmează să fie luate pentru sprijinirea populaţiei şi protejarea economiei nu sunt întârziate, ci trebuie „bine gândite”.

Citeşte şi Mai mulţi bani pentru programul „Anghel Saligny”. Guvernul sprijină comunităţile care au nevoie de investiţii

„Trecem printr-o perioadă grea. Trebuie să spunem franc: urmează o criză economică. Nu noi am generat această criză economică.  Măsurile nu sunt întârziate, pur şi simplu, sunt nişte măsuri care trebuie bine gândite, ca să nu revii peste 2-3 săptămâni şi să mai nuanţezi o ordonanţă de urgenţă. (…) Sigur, deficitul e un lucru important, dar, când e criză economică, atunci toată lumea se gândeşte cam unde poate să meargă cu deficitul.

Noi încercăm să ne încadrăm în deficitul stabilit în Legea bugetului, dar, în acelaşi timp, suntem conştienţi că urmează o perioadă grea şi degeaba am spune ‘staţi liniştiţi’. Nu, noi trebuie să adoptăm acele măsuri prin care efectele crizei pot fi suportate de fiecare stat, societate în condiţii cât mai bune. Deci asta e ideea Guvernului, nu să ne grăbim şi, după aceea, să revenim şi să mai corectăm”, a declarat preşedintele UDMR la digi24.  

Vicepremierul a mai precizat că peste tot în lume şi peste tot în Europa, din cauza războiului şi din cauza pandemiei, creşterea economică nu va fi cea dorită sau cea prognozată anul trecut.

„Peste tot în lume şi peste tot în Europa, din cauza războiului, din cauza pandemiei, creşterea economică nu va fi cea dorită sau cea prognozată anul trecut prin octombrie, noiembrie, decembrie. Asta este situaţia, nu noi am creat-o, noi trebuie să găsim o soluţie. Este inflaţie peste tot. În zona euro, deja vedem în ţările baltice se apropie de 10%, în celelalte zone 5, 6, 7% până la sfârşitul anului. Sigur că, dacă creşte în zona euro, va creşte şi la noi. Deci, din acest punct de vedere, se vede cam ce se va întâmpla, dar fiecare stat şi UE încearcă împreună să găsească soluţiile bune, sustenabile”, a mai subliniat liderul UDMR.

Citeşte şi Kelemen Hunor, după demisia lui Cîţu de la şefia PNL: „Sper ca această coaliţie să reziste până în 2024. Nu avem alternativă şi nici nu ar trebui să căutăm”