Kelemen Hunor: Până la alegerile din 2016 o amendare coerentă a Constituţiei nu mai este posibilă

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, consideră că până la alegerile din 2016 o amendare coerentă a Constituției nu mai este posibilă.

20 apr. 2015, 14:49
Kelemen Hunor: Până la alegerile din 2016 o amendare coerentă a Constituţiei nu mai este posibilă

„Legat de Constituție, noi considerăm că în această sesiune, în acest an, până la alegerile din 2016 o amendare a Constituției, o amendare coerentă, substanțială, nu mai este posibilă. Discuțiile pot fi continuate în comisie, dar noi nu credem că se poate ajunge în Parlament la două treimi sau la trei pătrimi în acest an, în această perioadă”, a spus Kelemen Hunor, după consultările reprezentanților UDMR cu președintele Iohannis.

Citeşte şi: Kelemen Hunor, reales preşedinte al UDMR

Liderul UDMR a arătat că speră că observațiile UDMR vor fi luate în considerare referitor la legea finanțării partidelor politice și legea finanțării campaniilor electorale, scrie Agerpres.

Kelemen Hunor a precizat că în ceea ce privește legea alegerilor locale UDMR susține alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin și alegerea președinților consiliilor județene în mod direct.

„Putem accepta și alegerea președintelui de către Consiliul Județean. Din punctul nostru de vedere, nu are o miză importantă modalitatea cum sunt aleși președinții consiliilor județene. Eu recunosc că la o adică alegerea președinților în interiorul consiliilor și de către consiliu, din punctul nostru de vedere ar însemna câteva avantaje eventual, dar nu acest lucru este important, important este să fie o administrație publică funcțională și bine gândită„, a arătat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a menționat că, în ceea ce privește alegerile locale, Uniunea susține un prag de 3% pentru alegerile consiliilor județene, afirmând că acest prag este unul rezonabil. De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că UDMR susține reîntoarcerea pe lista națională, reprezentarea proporțională și principiul ca un județ să aibă cel puțin doi senatori și patru deputați în cazul alegerilor parlamentare.

„Acest lucru înseamnă o reducere semnificativă a numărului de parlamentari atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, dar cifra de 300 nu este bătută în cuie. Noi considerăm că va fi un pic peste 300, dar nu acest lucru este cel mai important. Noi susținem introducerea unui prag alternativ în acest proiect de lege. Am prezentat argumentele și președintelui Republicii”, a afirmat Kelemen Hunor.

În cazul votului din diaspora, președintele UDMR a arătat că Uniunea susține votul prin corespondență cu înregistrarea prealabilă a celor care vor să voteze.

El a spus că subiectul pensiilor pentru parlamentari nu a fost atins în discuțiile cu președintele Iohannis, arătând că nu se poate veni cu o astfel de propunere în 2015.

„Orice discuție este binevenită, dar nu cred că trebuie să mergem în această direcție, în acest an, în această perioadă, când nemulțumirile societății sunt enorm de substanțiale și până când nu găsim o rezolvare pentru medici și pentru cei care lucrează în învățământ — pentru mine prioritatea ar fi învățământul și sistemul de sănătate — aici nu trebuie să căutăm soluții care nu pot fi votate, acceptate și puse în aplicare„, a explicat Kelemen Hunor.

Citeşte şi: Horaţius Dumbravă cere Inspecţiei Judiciare verificări privind declaraţiile lui Kelemen Hunor

El a mai spus că nu s-a discutat despre accelerarea solicitărilor justiției în cazul parlamentarilor, dar a spus că UDMR susține această temă.