Horaţius Dumbravă cere Inspecţiei Judiciare verificări privind declaraţiile lui Kelemen Hunor

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, (CSM) a sesizat luni Inspecția Judiciară solicitând verificări privind posibila afectare a independenței justiției în urma declarațiilor făcute de președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, în prima zi a Congresului al XII-lea al UDMR, de la Cluj-Napoca, referitoare la Marko Attila și la Nagy Zsolt.
Iulian Tudor
20 apr. 2015, 10:35
Horaţius Dumbravă cere Inspecţiei Judiciare verificări privind declaraţiile lui Kelemen Hunor

În sesizarea înaintată inspectorului șef al Inspecției Judiciare, Rica Vasiliu Caravelos, Horațius Dumbravă a arătat că declarațiile lui Kelemen Hunor au fost făcute în calitate de președinte de partid și de deputat, în cadrul unui eveniment public, politic, intens mediatizat, în prezența majorității liderilor politici din România, precum și a unor politicieni din Ungaria.

„Și lucrul cel mai important, pe care, personal, îl consider grav, este că, dincolo de solidaritatea față de unii colegi și opiniile pe care domnul Kelemen Hunor le-a avut cu privire la cauze particulare aflate pe rolul instanțelor judecătorești din România și care s-au soldat cu hotărâri judecătorești definitive sau care încă se află pe rolul parchetelor din România, îl reprezintă atacul îndreptat împotriva statului de drept, a justiției”, a arătat acesta.

Kelemen Hunor, reales preşedinte al UDMR

Horațius Dumbravă a subliniat că Kelemen Hunor, din poziția de lider a unui partid politic, „folosește un construct logic periculos pentru întreaga societate românească, apt să inducă în conștiința publică că statul de drept este nefuncțional în România”.

„Domnia sa afirma ca ‘exista pericolul renationalizarii’ în România, iar argumentul ca se încearca acest lucru este faptul ca un membru al partidului politic al carui lider este, desi a aplicat cu buna credinta legea, a fost condamnat si, acelasi membru – domnul Marko Attila -, cercetat în alt dosar, este acuzat prin aplicarea unui ‘principiu al culpabilitati colective’, aluzia din urma fiind ca este cercetat penal în mod abuziv’, a aratat Dumbrava.

În concluzia exprimata de liderul politic, Dumbrava a spus ca vede o ‘afirmatie grava’, care necesita o verificare a Inspectiei Judiciare în ce masura este afectata independenta justitiei, dat fiind faptul ca exista o hotarâre judecatoreasca definitiva de condamnare în cazurile lui Nagy Zsolt si a lui Marko Attila si o ancheta penala în desfasurare, fata de care Parlamentul a decis ridicarea imunitatii pentru ca o instanta sa se pronunte asupra cererii de arestare preventiva, în cazul lui Marko.

Dumbrava a precizat ca acest context este cu atât mai grav cu cât din mass-media rezulta ca Marko Attila s-a stabilit în Ungaria, de unde ‘face declaratii publice stânjenitoare nu numai pentru justitie si afaceri interne, ca pilon esential al Uniunii Europene, din care fac parte atât România, cât si Ungaria, dar si pentru cele doua sisteme de justitie din cele doua tari’.

„Condamnarea la care se face referire a fost dispusa de o curte de apel în luna noiembrie 2014, definitiv, domnul Marko Attila fiind condamnat la o pedeapsa de 3 ani închisoare, cu suspendare, alaturi de alte doua persoane (una din ele de etnie româna), în procesul în care a fost judecat pentru abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile, dupa ce initial fusese condamnat la aceeasi pedeapsa, dar cu executare. De asemenea, fata de domnul Marko Attila, Parlamentul României a dispus ridicarea imunitatii la sfârsitul lunii decembrie 2014 fiind acuzat de abuz în serviciu, alaturi de alte persoane, dupa ce a facut parte dintr-o comisie a ANRP, care a acordat ilegal despagubiri pentru proprietati nerestituite. În acelasi dosar, mai multe persoane se afla în stare de arest preventiv si au fost trimise în judecata, însa fata de domnul Marko Attila nu s-au putut efectua acte procesuale întrucât a parasit intempestiv România”, a precizat judecatorul.

Kelemen Hunor: Societatea românească nu acceptă momentan ideea de AUTONOMIE. E nevoie de răbdare

Potrivit lui Dumbrava, în cadrul aceluiasi Congres, Kelemen Hunor ar fi indus o concluzie care pune sub semnul întrebarii ideea de justitie.

„Astfel, domnia sa a concluzionat ca partidul politic pe care-l reprezinta va fi întotdeauna solidar ‘cu cei nedreptatiti’, pentru ca ‘statul de drept înseamna lipsa totala a arbitrariului’, motiv pentru care se asuma si un angajament politic: trebuie transformata ‘justitia într-o institutie care nu permite astfel de procese inechitabile’, fara sa se spuna cum ar trebui transformata justitia si în ce mod. Premisa, si în acest caz, este una particular subiectiva si porneste de la o condamnare definitiva data fata de un alt membru de partid, domnul Nagy Zsolt, condamnarea fiind decisa definitiv de Înalta Curte de Casatie si Justitie. Asa cum am precizat anterior, nu se spune cum ar trebui transformata justitia, însa faptele pentru care a fost condamnat domnul Nagy Zsolt nu lasa sa se întrevada care ar fi inechitatea si în ce ar trebui sa conste schimbarea justitiei”, a subliniat Dumbrava.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Președinte de secție de votare, ridicat de poliție pentru racolare de minori
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai spectaculoase canioane și chei din România. Locurile pe care trebuie să le vezi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Banii pentru pensiile recalculate vin de abia din vară: Plata se va face normal
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile