Kelemen Hunor despre descentralizare: Am fi dorit mai mult, dar proiectul va fi susţinut de UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Aiud, că descentralizarea nu este un proiect perfect, însă poate şi va fi susţinut de Uniune deoarece deciziile trebuie duse mai aproape de comunităţile locale, transmite corespondentul Mediafax.

RomaniaTV.net
15 nov. 2013, 18:54
Kelemen Hunor despre descentralizare: Am fi dorit mai mult, dar proiectul va fi susţinut de UDMR

Kelemen Hunor a spus, în cadrul manifestărilor organizate la Aiud pentru a marca Ziua Diasporei Maghiare, că proiectul de descentralizare nu este perfect.

„Noi, în iniţiativa noastră legislativă, am fi dorit mai mult, am propus mai mult, dar trebuie să recunosc că este un proiect de descentralizare foarte amplu, poate cel mai amplu din ultimii ani. De aceea eu cred că este un proiect care poate fi susţinut şi va fi susţinut de UDMR, mai ales că noi în 23 de ani am spus de fiecare dată că este nevoie de descentralizare, de aplicarea principiului subsidiarităţii. Trebuie să ducem deciziile mai aproape de comunităţile locale. Responsabilitatea trebuie transferată la nivel local”, a afirmat Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că Uniunea va avea propuneri şi amendamente la proiectul Guvernului şi speră că unele dintre acestea vor fi acceptate.

„Nu pot să spun 20 de ani un lucru şi după aceea să spun un alt lucru doar pentru că sunt în opoziţie. Vom mai avea nişte propuneri, amendamente la proiectul Guvernului, sperăm că unele dintre aceste amendamente vor fi acceptate, dar e bine că se face această descentralizare, e bine că am pornit pe acest drum, am repornit pe acest drum”, a conchis Klemen Hunor.

În cadrul Zilei Diasporei Maghiare de la Aiud au avut loc manifestări culturale şi dezbateri despre problemele maghiarilor, la eveniment fiind prezenţi atât lideri ai UDMR, dar şi oficiali din Ungaria. Manifestările de la Aiud se încheie, vineri seară, cu o piesă de teatru despre principele Bethlen Gabor.

Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, vineri, că grupurile parlamentare pot depune amendamente la Legea descentralizării până luni ora 15.00 , iar şedinţa de plen pentru procedura asumării răspunderii Guvernului va avea loc marţi, a anunţat Miron Mitrea, vicepreşedinte al Camerei.

Guvernul intenţionează să se reunească, marţi dimineaţă, în şedinţă specială pentru a discuta amendamente care vor fi depuse de parlamentari la proiectul descentralizării, după care, marţi după-amiază, să se prezinte în plenul Parlamentului pentru a-şi angaja răspunderea, au declarat surse oficiale.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul legii descentralizării, documentul urmând să fie transmis imediat Parlamentului.

Executivul a anunţat anterior că îşi va angaja răspunderea pentru proiectul descentralizării săptămâna viitoare, 19 noiembrie.

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.

Liviu Dragnea a arătat că în procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care în perioada următoare va exista o „abordare separată”, şi nici plajele.

Potrivit lui Dragnea, în urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităţilor locale.

Descentralizarea va implica, totodată, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.