Kelemen Hunor: Sunt convins că în UDMR nu sunt ofiţeri acoperiţi ai statului ungar sau ai statului român

Candidatul UDMR la Preşedinţia României, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că are convingerea că în partidul pe care-l conduce nu există ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete maghiare sau române.

RomaniaTV.net
20 oct. 2014, 10:51
Kelemen Hunor: Sunt convins că în UDMR nu sunt ofiţeri acoperiţi ai statului ungar sau ai statului român

„E convingerea mea, informaţii n-am nici pentru statul român, nici pentru statul maghiar (n.r. dacă există ofiţeri acoperiţi), nici pentru alte state, este convingerea mea”, a declarat Kelemen Hunor, în cadrul unei dezbateri la Adevărul Live.

Acesta a punctat faptul că, în opinia sa, nu ar trebui să existe ofiţeri acoperiţi în presă, Justiţie, politică sau domeniul economic şi că trebuie să existe un control parlamentar real în privinţa activităţii serviciilor secrete.

„Eu consider că nu ar trebui să avem, nici în presă, nici în Justiţie, nici în politică ofiţeri acoperiţi sau agenţi de niciun fel, fiindcă nu acesta este scopul unei agenţii sau serviciu secret. Serviciile secrete trebuie să ofere informaţii şi analize pentru decidenţii politici şi cam atât. Există mijloace, instrumente pentru a face acest lucru. Mai pune o întrebare serioasă ceea ce se întâmplă în aceste zile, dacă controlul parlamentar este unul real sau unul extrem de superficial. Am impresia că nu există un control real foarte profund, cum ar trebui să fie, aşa cum în multe state există şi în statele democratice există. Dar eu nu am fost de acord şi nu sunt de acord nici măcar în viaţa economică să fie prezente serviciile secrete. Deci, este de dorit să existe aceste segmente importante – politică, mass – media, justiţie, economie fără implicarea serviciilor secrete. Când există ilegalităţi e altceva”, a explicat Kelemen Hunor.

Întrebat ce ar trebui să facă Victor Ponta dacă ar apărea dovezi clare că a fost ofiţer acoperit, Kelemen Hunor a spus că nu doreşte să intre pe tărâmul speculaţiilor şi că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să vină cu dovezi clare în acest sens, iar în final societatea este cea care acceptă sau nu un fost lucrător al unui serviciu de securitate.

„Rămâne întrebarea dacă el ar fi fost ofiţer acoperit, a făcut o ilegalitate sau nu a făcut nicio ilegalitate. Dacă nu a făcut, este o întrebare valabilă pentru orice om public, (…) societatea trebuie să spună dacă acceptă un fost lucrător la un serviciu de informaţii – nu vorbesc de Securitate, nu vorbesc de servicii care lucrau împotriva cetăţenilor, nu lucrau pentru cetăţeni – sau nu acceptă. Dar deocamdată nu există dovezi. Nu-mi place să intru în speculaţii, nu este teritoriul meu, de a specula. (…) Din acest punct de vedere preşedintele Băsescu ar fi trebuit să vină cu dovezi. Dacă avea dubii legate de Meleşcanu anul trecut, trebuia să-l demită pe Meleşcanu, nu trebuia să-l accepte pe Victor Ponta premier în 2012. Deci, eu rămân cu mai multe întrebări decât răspunsuri. De ce să-l cred pe Băsescu şi să nu-l cred pe Ponta sau invers?”, a afirmat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a mai spus că tema ofiţerului acoperit este o dezbatere falsă, care parazitează dezbaterea în spaţiul public despre proiectul de ţară şi despre viitorul României. „Proiectul de ţară nu este că a fost sau nu Ponta ofiţer acoperit, proiectul de ţară nu este dacă are sau nu Băsescu dreptate. Proiectul de ţară este ce vrem să facem cu România, ce gândim despre această ţară pentru că preşedintele nu rezolvă problema locurilor de muncă, problemele sociale, nu construieşte autostrăzi, nu este, nu ar trebui să fie un şef de şantier nevrotic, trebuie să fie un arhitect. Deci, viziunea preşedintelui cred că lasă o amprentă importantă asupra societăţii şi asupra mentalului”, a mai spus liderul UDMR.