Kelemen Hunor, veşti proaste pentru români. Când va avea loc aderarea României la Schengen

Kelemen Hunor a declarat că România nu va adera în prima jumătate a acestui an la Schengen, precizând că ţara noastră ar putea obţine ridicarea controalelor la graniţă mai întâi pentru transportul aerian şi apoi pentru cel terestru, dar nu înainte de 2024.

13 mart. 2023, 23:09
Kelemen Hunor, veşti proaste pentru români. Când va avea loc aderarea României la Schengen
Kelemen Hunor, veşti proaste pentru români. Când va avea loc aderarea României la Schengen

Kelemen Hunor, veşti proaste pentru români. „În prima jumătate a anului 2023 nu se va face. Este clar. Degeaba ne amăgim şi nu trebuie să ne minţim singuri, nu se va face în prima jumătate a anului. În a doua jumătate a anului, sub preşedinţia spaniolă, nu spun că nu trebuie să încercăm, trebuie să încercăm. S-ar putea să reuşim cu calea aeriană, pe aeroporturi, şi apoi pe terestru, dar nu înainte de 2024. Dar cred că după ce se termină toată povestea asta cu alegerile regionale în Austria se poate rediscuta cu austriecii”, a declarat Kelemen Hunor la B1TV.

Citeşte şi: Decizii importante la Bruxelles. Ce se întâmplă cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Un nou consiliu JAI

Liderul UDMR a ţinut să reafirme că, în opinia sa, decizia Austriei cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen a fost ”mizerabilă” şi a creat o nemulţumire justificată din partea cetăţenilor români la adresa guvernului austriac.

Citeşte şi: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu a fost introdusă pe ordinea de zi a consiliului JAI din martie

„România va intra în Schengen, dar acum la acest moment nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie speranţa. Și speranţa mea e ca în anul 2023, România să intre în Schengen cu drepturi depline. Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea în Schengen e miza. Sigur, deja Consiliul JAI din martie ar fi, cel puțin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune. Personal, mă aștept ca România să intre în Schegen în 2023, fără ca în acest moment să spunem o dată când se ia decizia”, a declarat, recent, Klaus Iohannis.