Decizii importante la Bruxelles. Ce se întâmplă cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Un nou consiliu JAI

După eșecul extinderii spațiului Schengen din decembrie 2022, miniștrii de interne și Justiție din Uniunea Europeană se reunesc în perioada 9-10 martie într-un nou consiliu JAI.

09 mart. 2023, 10:06
Decizii importante la Bruxelles. Ce se întâmplă cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Un nou consiliu JAI
Ce se întâmplă cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Ce se întâmplă cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Aderarea României și a Bulgariei la Schengen nu se află de această dată pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), deși putea fi inclusă miercuri atunci când a avut loc reuniunea Comitetului reprezentanţilor permanenţi pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), când agenda provizorie a consiliului ar mai fi putut suferi schimbări.

Citește și România face lobby pentru aderarea la Schengen! Ministrul de Interne austriac invitat de Lucian Bode la București

Ce se întâmplă cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Agenda consiliului JAI de joi include la secţiunea activităţilor fără caracter legislativ, „Situaţia generală a spaţiului Schengen” (Funcţionarea spaţiului Schengen şi viitorul politicii privind vizele) şi „Intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat”, însă nu este inclusă și aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, potrivit website-ului Consiliului UE.

Reuniunea miniștrilor de Interne și Justiție ai UE într-un nou Consiliu JAI este prima după eșecul aderării României și Bulgariei de decembrie, când Austria și Olanda și-au impus veto-ul.

Cu toate acestea, Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt pentru Afaceri Interne a Comisiei Europene, a declarat, miercuri, că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană pentru că ambele state îndeplinesc toate condițiile  necesare încă din 2011.

”Comisia Europeană rămâne în legătură strânsă cu preşedinţia Consiliului (Uniunii Europene) pentru a aborda extinderea Schengen. Comisia continuă să fie pregătită pentru a sprijini activ preşedinţia (Consiliului UE) astfel încât o decizie să poată fi luată în 2023 atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria. Poziţia Comisiei este clară: aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană. Ele îndeplinesc toate criteriile începând din 2011. Misiunile de informare din octombrie şi o misiune complementară de informare în noiembrie 2022 au consolidat disponibilitatea ambelor ţări”, a declarat Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt pentru afaceri interne a Comisiei Europene, pentru Agerpres. 

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) se reunește joi, 9 martie, pentru prima dată de la preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Suedia.

Citește și Aderarea României la Schengen nu este pe agenda Consiliului JAI din martie. Carmen Avram: Redactarea unui pact pentru migraţie ”ar putea să fie cel care linişteşte apele în UE”