Kelemen, la PPE: Alegerile parlamentare din 9 decembrie, cele mai grele din ultimii 23 de ani

Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, în discursul de la deschiderea lucrărilor Congresului PPE, că societatea din România dă semne de oboseală pe fondul crizei economice şi crizei morale, iar alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani.

RomaniaTV.net
17 oct. 2012, 08:42
Kelemen, la PPE: Alegerile parlamentare din 9 decembrie, cele mai grele din ultimii 23 de ani

„După aprecierile mele, alegerile din acest an vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani. Criza economică nu a trecut şi, după toate previziunile credibile, mai avem mult de lucru, nu de aşteptat, de lucru, până când putem afirma că intrăm pe un trend de creştere economică sustenabilă. Pe acest fond de criză economică şi în ţara noastră se dezvoltă o altă criză – criza morală, criza valorilor fundamentale. Sau putem spune invers, pe criza valorilor fundamentale, criza economică se agravează. Societatea noastră dă semene de oboseală, apar tendinţe politice care ne îngrijorează. Populismul şi extremismul de toate felurile parcă se dezvoltă mult mai rapid decât în perioade clame”, a afirmat liderul UDMR.

El a arătat că guvernarea trecută, a PDL şi UDMR, a fost „responsabilă” şi a reuşit să menţină echilibrul bugetar, iniţiind şi reforme substanţiale în domenii ca sănătatea, educaţia, legislaţia muncii şi asigurările sociale.

„Cum bine ştiţi, nu a fost ideea noastră, nici a domnului Blaga, nici a mea, să intrăm în campanie electorală din opoziţie, să părăsim guvernarea (…) Am cerut sacrificii de la oameni, iar acest lucru ne-a costat, dar am luat toate deciziile grele cu răspunderea maximă faţă de oameni, faţă de cetăţeni”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, după alegerile parlamentare din 9 decembrie România trebuie să facă „o reformă constituţională substanţială”, care să clarifice relaţiile dintre instituţiile fundamentale ale statului, dar şi să facă reforma Parlamentului, a administraţiei şi a regiunilor de dezvoltare economică.

„Trebuie să ne gândim foarte repede, în 2013, la o reformă a regiunilor de dezvoltare economică, fiindcă forma actuală nu ne va ajuta în perioada 2014-2020 să avem o absorbţie mai bună a fondurilor europene. Şi, sigur, această reformă a regiunilor de dezvoltare economică trebuie urmată de o reformă administrativă”, a susţinut el.

Kelemen şi-a mai declarat satisfacţia că Congresul PPE va aproba, în documentele sale, şi un capitol referitor la drepturile minorităţilor naţionale, arătând că în România trebuie făcut şi în acest sens un pas înainte în anii următori.

„În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale, sunt convins că prin dialog şi empatie putem continua drumul pe care de 23 de ani noi mergem. E adevărat că ritmul lasă de dorit, lasă mult de dorit, şi de aceea ne bucură faptul că PPE, la Congresul din 17-18 octombrie, va aproba şi un capitol care vorbeşte despre drepturile minorităţilor naţionale din UE. Sunt convins că şi în acest domeniu anii care urmează trebuie să însemne un pas înainte”, a mai afirmat liderul UDMR.

Citeşte şi Bucureştiul, ocupat politic. Prima mare bătălie de imagine