Kievul afirmă că va recurge la forţă dacă nu vor fi eliberate clădirile ocupate din estul ţării

Autorităţile Ucrainei vor recurge la forţă pentru a elibera clădirile oficiale ocupate de proruşi în mai multe oraşe din estul ţării dacă ocupanţii nu vor pleca în mod paşnic, a dat asigurări, marţi, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Serghei Paşinski, potrivit EFE, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
08 apr. 2014, 15:16
Kievul afirmă că va recurge la forţă dacă nu vor fi eliberate clădirile ocupate din estul ţării

În acest moment, sediul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din Lugansk este ocupat de două zile şi este înconjurat de forţe speciale şi detaşamente ale Ministerului de Interne, iar la Doneţk, sediul guvernului regional este ocupat şi, de asemenea, este înconjurat de forţe speciale şi poliţie, a adăugat şeful administraţiei prezidenţiale.

Dacă nu vom găsi forma de a rezolva situaţia pe cale paşnică, vom acţiona în conformitate cu legea antitero şi alte norme’ aplicabile, ‘potrivit competenţelor organelor de securitate’, a avertizat Serghei Paşinski.

Acesta s-a adresat încă o dată ‘acestor persoane, care au fost târâte în aceste fapte de agenţi ai unui stat străin, să depună armele şi să părăsească clădirile’. ‘Le dăm o ultimă oportunitate de a evita pedeapsa’, a spus şeful administraţiei prezidenţiale.

Serghei Paşinski a explicat că prim-vicepremierul Vitali Iarema coordonează munca organelor de securitate la Doneţk, iar şeful său din SBU, Valentin Nalivaişenko, se află la Lugansk.

‘Nu am scos armele şi, în acord cu dorinţa noastră de a evita vărsarea de sânge, le-am propus teroriştilor să depună armele şi să se predea’, a adăugat acesta.

La rândul său, ministrul de interne, Arsen Avakov, a spus că în oraşul Harkov, unde în cursul dimineţii poliţia i-a evacuat pe ocupanţii sediului regional al guvernului, situaţia este sub control şi s-a asigurat paza clădirii. ‘Acolo situaţia este stabilă. Credem că ar putea fi tot aşa la Doneţk şi Lugansk’, a adăugat ministrul de interne ucrainean.