Kievul interzice survolarea spaţiului aerian ucrainean de către avioanele ruseşti

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a anunțat, miercuri, interzicerea survolării spațiului aerian al Ucrainei de către avioanele rusești, pentru a evita 'provocările', într-o nouă etapă a crizei dintre cele două țări vecine.

25 nov. 2015, 13:15
Kievul interzice survolarea spaţiului aerian ucrainean de către avioanele ruseşti

Guvernul ucrainean a decis interzicerea tuturor zborurilor companiilor aeriene ruse ce tranzitează spațiul aerian al Ucrainei. Rusia ar putea folosi spațiul aerian ucrainean pentru provocări„, a anunțat Iațeniuk în cadrul unui consiliu ministerial.

Citeşte şi Rusia a oprit livrările de gaze către Ucraina. Cum se răsfrânge decizia asupra României

Acest anunț survine la câteva săptămâni după ce un avion de linie rus s-a prăbușit la sfârșitul lunii octombrie în Egipt, ca urmare a unui atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Unii observatori au estimat la acea dată că, în cazul unui incident similar cu un avion rus deasupra Ucrainei, Moscova ar putea acuza autoritățile ucrainene și trimite forțe militare în această fostă republică sovietică.

Ucraina și Rusia au interzis deja orice legătură aeriană directă între teritoriile lor de la sfârșitul lunii octombrie. Autoritățile ruse și-au închis de asemenea spațiul aerian pentru avioanele ucrainene, însă avioanele civile ruse puteau până acum să survoleze Ucraina. Relațiile dintre Rusia și Ucraina se află în prezent într-o criză fără precedent după ce Moscova a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea, anexare urmată de un sângeros conflict armat în estul separatist prorus al Ucrainei.

Ucraina și Occidentul acuză Kremlinul de alimentarea acestui conflict — în care au murit, de la declanșarea lui în aprilie 2014, mai mult de 8.000 de oameni — precum și de înarmarea separatiștilor și de desfășurarea de trupe pe teritoriul ucrainean, acuzații dezmințite de Moscova.

Citeşte şi Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în Pacific, în apropiere de un portavion american


loading...