Kievul scoate din circulaţie o bancnotă cu imagini din Crimeea emisă de Banca Centrală a Rusiei

Banca Națională a Ucrainei (NBU) a interzis vineri orice circulație pe teritoriul țării a unei noi bancnote emise de Banca Centrală a Federației Ruse pe care figurează imagini din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

RomaniaTV.net
13 oct. 2017, 20:09
Kievul scoate din circulaţie o bancnotă cu imagini din Crimeea emisă de Banca Centrală a Rusiei

Orice bancnotă ce prezintă ‘o hartă, simboluri, monumente’ situate ‘în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia’ este interzisă în Ucraina, informează un comunicat al NBU, adăugând că această interdicție intră în vigoare începând de marțea viitoare.

Prezentată publicului joi de Banca Centrală a Rusiei, noua bancnotă, în valoare de 200 de ruble (2,92 de euro), este ilustrată cu imaginea unui monument dedicat gloriei Marinei înălțat în orașul Sevastopol, avanport al Flotei Ruse la Marea Neagră, și a unor ruine greco-romane din orașul Chersonesos (Hersones).

În virtutea deciziei NBU, rușii ce călătoresc în Ucraina nu vor putea să schimbe bancnotele lor de 200 de ruble pe hrivne, moneda ucraineană, potrivit Agerpres.

Joi, președinta Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a dat asigurări că alegerea imaginilor din Crimeea pentru ilustrarea noii bancnote ‘nu va afecta în niciun fel poziția rublei’.

La sfârșitul lui 2015, Rusia a mai emis un bilet de bancă în valoare de 100 de ruble cu imagini din Crimeea și Sevastopol.

Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, după ocuparea peninsulei de către trupele ruse și un referendum calificat drept ilegal de Kiev și țările occidentale. Această anexare a dus la impunerea unor sancțiuni europene și americane la adresa Rusiei, încă în vigoare.


loading...