Kim Jong-il, liderul cu mână de fier al unei ţări cu economie muribundă GALERIE FOTO

Kim Jong-il, al cărui deces sâmbătă a fost anunţat luni, a condus Coreea de Nord cu o mână de fier din 1994 şi îi lasă fiului său Kim Jong-un, succesorul său deja desemnat, o economie muribundă într-o ţară marcată de o foamete mortală şi de grave penurii alimentare repetate.
Romania TV
19 dec. 2011, 06:25
Kim Jong-il, liderul cu mână de fier al unei ţări cu economie muribundă GALERIE FOTO

Kim Jong-il, în vârstă de 69 de ani şi care avea numeroase probleme de sănătate, a utilizat propaganda, un cult exacerbat al personalităţii, o armată docilă şi lagărele de muncă pentru a-şi păstra puterea, aşa cum a făcut şi tatăl său înaintea lui.

El le-a dovedit că se înşeală tuturor celor care prevedeau o prăbuşire a regimului său după terminarea ajutorului sovietic la începutul anilor ’90. La finalul acestui deceniu, o foamete a ucis până la un milion de persoane. Dar el a rămas „Liderul iubit” şi a continuat un program de fabricare a armelor nucleare, marcat de două teste, în octombrie 2006 şi mai 2009. Coreea de Nord se confruntă în mod regulat cu penurii alimentare serioase.

Kim Jong-il a fost victima unui atac cerebral în august 2008. El ar fi avut de asemenea probleme renale, diabet şi hipertensiune.

Liderul nord-coreean, în vârstă de 69 de ani, a decedat din cauza unei „mari epuizări mentale şi fizice” la 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României), a anunţat Agenţia centrală de presă coreeană (KCNA), agenţia oficială nord-coreeană.

Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui „infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace”, în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene, care a adăugat că o autopsie a fost realizată duminică.

Analiştii apreciau de mai mulţi ani că deciziile sale erau din ce în ce mai eratice, cum a fost cea de a distruge cu torpile în martie 2010 o corvetă sud-coreeană, provocând moartea a 46 de marinari şi antrenând un val de sancţiuni. În pofida unei anchete internaţionale, Coreea de Nord a dezminţit orice responsabilitate. Unii analişti vedeau în aceste acţiuni efectele secundare ale atacului cerebral. Alţii evocau voinţa sa de a-l aşeza pe tron pe fiul său cel mai tânăr.

Starea sa de sănătate a fost întotdeauna secret de stat, ca şi biografia sa, care se înscrie în legendă.

Moştenitor crescut în nomenclatura comunistă, propaganda îl prezintă ca fiind născut la 16 februarie 1942. O stea şi un dublu curcubeu ar fi apărut în acea zi. Conform altor informaţii, el s-a născut în 1941. Muntele unde s-ar fi născut el, Paekdu, cel mai înalt din ţară (2.744 de metri), la frontiera chineză, este sfânt. Se spune că acolo s-a născut Coreea.

În realitate, majoritatea istoricilor consideră că Kim s-a născut în Rusia, într-o tabără de antrenament a partizanilor comunişti, de unde tatăl său Kim Il-sung a condus războiul de rezistenţă împotriva invadatorului japonez până în 1945.

Licenţiat în economie politică, tânărul Kim urcă treptele nomenclaturii Partidului Muncitorilor din Coreea aflat la putere. El se ocupă în principal de propagandă. Desemnat succesor al tatălui său, el preia oficial frâiele puterii la trei ani după moartea lui Kim Il-sung în 1994.

El a fost acuzat că a organizat atentatul care a ucis 17 sud-coreeni la Rangoon, în Myanmar, în 1983, precum şi de distrugerea în zbor a unui avion al Korean Airlines (KAL) în 1987 (115 morţi), cu câteva luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Seul.

„Liderul iubit” ştia foarte bine să crească miza în negocierile internaţionale demarate în 2003 pentru a convinge Phenianul să renunţe la ambiţiile sale atomice.

El a părăsit în mod regulat aceste discuţii în şase ţări (cele două Corei, China, Statele Unite, Japonia şi Rusia) şi a sfidat comunitatea internaţională procedând la primul test nuclear, la 9 octombrie 2006.

În această partidă de poker, Kim Jong-il ştia bine că arma supremă este o inestimabilă monedă de schimb. Dosarul a rămas acum în mâinile fiului său Kim Jong-un.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație