Kim Jong Un susţine că nu va mai exista „război pe acest pământ” datorită armelor nucleare din Coreea de Nord

Liderul nord-coreean Kim Jong Un consideră că ţara sa nu va mai trebui să poarte războaie vreodată, deoarece arsenalul său nuclear îi garantează siguranţa şi viitorul, în pofida neîncetatelor ameninţări militare şi presiuni din exterior. 

RomaniaTV.net
28 iul. 2020, 05:30
Kim Jong Un susţine că nu va mai exista „război pe acest pământ” datorită armelor nucleare din Coreea de Nord

Cu ocazia celei de-a 67-a aniversare a armistiţiului care a pus capăt efectiv rărboiului din Coreea, sărbătorit pe 27 iulie, Kim Jong Un a precizat că armele nucleare vor permite Coreei de Nord să se apere de forţele ostile. 

„Graţie descurajării noastre nucleare auto-defensive eficiente şi de încredere nu vor mai exista războaie, iar siguranţa şi viitorul ţării noastre vor fi garantate pentru totdeauna”, a afirmat liderul nord-coreean.

Citeşte şi: Kim Jong Un a fost coondamnat de un tribunal din Coreea de Sud

Ţara a dezvoltat arme nucleare pentru a câştiga „puterea absolută” de a evita un alt conflict armat, a afirmat Kim în discursul său, în care a subliniat natura defensivă a acestor programe nucleare.

„Acum suntem capabili să ne apărăm în faţa oricărei forme de presiune de mare intensitate şi a ameninţărilor militare din partea forţelor imperialiste şi ostile”, a subliniat liderul de la Phenian.

Discursul său are loc pe fondul discuţiilor întrerupte în dosarul nuclear dintre Phenian şi Washington, negocieri în care SUA pledează pentru renunţarea la programele balistice şi nucleare de către Coreea de Nord în schimbul ridicării sancţiunilor americane.

Citeşte şi: Kim Jong Un ar avea din nou probleme de sănătate

Cei mai mulți istorici sunt de acord că războiul a început atunci când Kim Il Sung, actualul bunic al liderului nord-coreean, a invadat Sudul, în încercarea de a reunifica forța Peninsulei Coreene. Cu toate acestea, Coreea de Nord își învață cetățenii că războiul a început atunci când Statele Unite și Coreea de Sud au marșat în Nord – și că Phenianul a câștigat războiul datorită conducerii lui Kim Il Sung.

Conflictul continuă din punct de vedere tehnic, deoarece partidele de luptă au semnat un armistițiu – nu un tratat – la 27 iulie 1953, care a dus la încetarea ostilităților, dar s-a soluționat puțin. În deceniile de atunci, Coreea de Nord și-a avertizat poporul că amenințarea de invazie rămâne, chiar dacă conflictul s-a stins din memoria națională din Statele Unite.

Citeşte şi: Televiziunea de stat din Coreea de Nord, imagini inedite cu Kim-Jong-un după ce lunile trecute s-a zvonit că dictatorul a murit VIDEO

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean și, probabil, a doua cea mai puternică figură din țară, a declarat la începutul acestei luni că SUA ar trebui să adopte o nouă strategie de negociere dacă Coreea de Nord ar fi de acord cu o viitoare întâlnire între Trump și Kim.

De asemenea, Kim a spus că este de părere că parametrii negocierilor dintre cele două țări trebuie să se schimbe pentru a se concentra pe „retragerea ostilității (SUA) în Coreea de Nord, mai degrabă decât să se concentreze pe denuclearizarea comercială”.