Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong-Un, principalul succesor în cazul decesului dictatorului nord-coreean

Zvonurile despre starea de sănătate a dictatorului nord-coreean au alimentat discuțiile despre posibilul succesor al țării. Reuters consideră că Kim Yo Jong, sora mai mică a lui Kim Jong-Un, ar fi principalul succesor.

RomaniaTV.net
26 apr. 2020, 09:52
Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong-Un, principalul succesor în cazul decesului dictatorului nord-coreean

Informațiile privind problemele de sănătate ale dictatorului, care ar fi în stare vegetativă sau ar fi decedat după un accident cardiac și o operație nereușită, nu au fost confirmate în mod oficial. Cu toate acestea, au fost destul pentru a lansa discuții despre eventualul succesor al dictatorului.

Citește și:Kim Jong-un a murit, susţine presa japoneză. Coreea de Nord, în stare de şoc

Kim Yo Jong, sora mai mică a lui Kim Jong-un, a fost cea mai vizibilă prezenţă în apropierea liderului în ultimii doi ani. Oficial, de luna aceasta, este membră supleantă a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc de la Phenian. Iar în mod neoficial, este şefa de cabinet a fratelui său şi controlează poziţiile-cheie din partidul unic nord-coreean, scrie Reuters, citată de Agerpres. 

Se presupune că Kim Yo Song are 31 de ani și ar putea fi principala sursă a puterii în spatele unei conduceri colective, din care să facă parte mai mulţi veterani ai partidului. 

De asemenea, Reuters aduce în discuţie o posibilă nouă generaţie – a patra – din dinastia Kim. Se presupune că Kim Jong Un are trei copii cu Ri Sol Ju; cel mai mare are 10 ani, iar cel mai mic s-a născut în 2017, conform serviciului de spionaj sud-coreean. Fiind prea mici, oricare din ei ar avea însă nevoie de o tutelă familială sau politică.

Kim Jong Il a fost pregătit timp de 20 de ani să preia puterea de la tatăl său, iar când a decedat subit după un accident vascular, Kim Jong-un a avut la dispoziţie doar puţin mai mult de un an pentru a se impune la conducere.