Klaus Iohannis: „Peste 2 milioane de elevi au început fizic şcoala. Asta înseamnă peste 70% dintre elevi”

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri prima ieşire publică după deschiderea şcolilor ca urmare a cazurilor noi de coronavirus apărute în rândul elevilor.

11 feb. 2021, 17:18
Klaus Iohannis: „Peste 2 milioane de elevi au început fizic şcoala. Asta înseamnă peste 70% dintre elevi”

Klaus Iohannis, declaraţii: „Am avut o discutie foarte importanta cu ministrul Cimpeanu, alte persoane din minister. Am abordat doua teme mari. Scoala fizic. Am avut o discutie pe aceasta tema, am vrut sa stiu cate scoli au ramas inchise, cati copii au fost detectati pozitiv.

A doua mare temă – locul României educate în planul național de redresare și reziliență. Ne-am uitat la școlile redeschise fizic și situația e bună – peste 10.000 de școli funcționează fizic, cu elevii în școală, peste 6.000 de școli în scenariul galben.

Peste 2 milioane de elevi au reînceput fizic școala de luni, peste 70% din totalul elevilor din România. Ceilalți au rămas în online. Pandemia nu s-a terminat, chiar dacă s-au adoptat măsuri restrictive care au permis reducerea numărului de infectări.

E extrem de important să respectam restricțiile și să fim responsabili. Acum avem un motiv în plus: trebuie să le oferim școală, fizic, copiilor din România.

A doua temă mare: cum putem finanța investiția din cei peste 30 de miliarde de euro la dispoziția României pentru a repara ce s-a stricat prin criza economică generată de pandemie. Am căutat cele mai bune zone în care pot fi ceruți bani pentru a face școala românească mai bună.

Dorim să oferim tuturor copiilor șansa de a învăța pentru a avea o meserie serioasă, a viitorului.

Ne dorim pentru dascăli un mediu care îi încurajează, îi face să aibă energie. Pentru societatea românească ne dorim tineri bine pregătiți, cu meserii bănoase.

Trebuie să porin de unde suntem acum, cu multe școli cu probleme, cu un sistem care nu a fost suficient finanțat de multe decenii. Am reușit să cristalizăm câteva domenii unde putem face diferența cu acești bani europeni: digitalizarea.

Învățământul trebuie să fie digitalizat, platforme digitalizate pentru învățământ online, digitalizarea întregului sistem școlar.

Trebuie să ne pregătim pentru învățământ online, pentru ca vom mai avea invatamant online, să învățăm din lecțiile pandemiei.

Capitolul dotare: nu s-au mai făcut dotări în școli de mulți ani, e nevoie de calculatoare, mobilier școlar, dotarea laboratoarelor, a bibliotecilor, material didactic. Un capitol foarte mare.

Capitolul modernizare: avem școli fără autorizații, care nu au ajuns în secolul 21. Modernizarea este esențială. Putem cu acești bani să rezolvăm toate aceste probleme.

În secolul 21 ne dorim toți un mediu mai curat și se poate și prin educația în școală. Putem să construim școli verzi.

Sunt câteva din zonele în care ne-am propus să folosim banii UE pentru a schimba din temelii școala.

Despre pandemie și vaccinare: suntem, cum se spune, pe un platou. La secțiile ATI numărul de internați e în ușoară scădere, dar suntem departe de a spune că s-a terminat pandemia.

În consecință, respectați restricțiile, purtați mască, distanțare. Guvernul a prelungit starea de alertă. Nu au fost introduse noi restricții, dar cele care existau au ramas in vigoare.

Avem o campanie de vaccinare care merge din ce în ce mai departe, crește numărul dozelor de vaccin și al centrelor de vaccinare. Avem o șansă să terminăm cu pandemia dacă ne vaccinăm.

Vă invit pe toți să mergeți să vă vaccinați când vă vine rândul, pentru că doar așa putem termina cu pandemia”, a declarat Preşedintele.

Klaus Iohannis l-a convocat, joi, la Palatul Cotroceni pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Întâlnirea celor doi a avut loc în contextul în care cele mai multe unităţi de îmvăţământ din ţară au reluat, de luni, cursurile în format fizic, în localităţile unde rata cumulată a incidenţei este mai mică de 1 la mie.

De asemenea, discuţia are loc după confirmarea primului caz de coronavirus la un elev care a început şcoala, fiind vorba despre un copil din Bucureşti.

O altă temă şedinţei  convocate de Klaus Iohannis a fost despre impactul temperaturilor foarte scăzute anunţate pentru următoarele zile asupra activităţii şcolare, în condiţiile în care mai multe unităţi şoclare au probleme cu furnizarea căldurii.

Ministrul Educaţiei a anunţat, miercuri, că se pregăteşte o modificare a ordinului comun care stabileşte măsurile ce trebuie aplicate în şcoli, una dintr modificări urmând a viza portul măştii la orele de sport, iar alta cursurile în şcolile speciale.

Ministrul Educaţiei, după apariţia primelor cazuri de infectare în şcoli: Cazurile nu au legătură cu deschiderea şcolilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis, joi, după ce au apărut mai multe cazuri de infectare cu coronavirus la elevi şi angajaţi din învăţământ că, luând în considerare perioada de incubaţie, apariţia acestor cazuri nu are ca sursă infectarea în cadrul şcolii.

Ministrul Educaţiei, contrazis de coordonatorul CNCAV: Angajaţii din Educaţie nu vor avea prioritate la vaccinare

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat, că, până la finalul zilei, Ministerul va transmite o situaţie a tuturor cazurilor de infectare cu noul coronavirus înregistrate în unităţile de învăţământ.

”Până atunci, luând în considerare perioada de incubaţie, cred că suntem cu toţii de acord că apariţia acestor cazuri nu are ca sursă infectarea în cadrul şcolii”, a transmis ministrul Educaţiei.

Autorităţile din mai multe judeţe din ţară au anunţat deja că au fost confirmate cazuri de infectare cu noul coronavirus la elevi sau angajaţi ai unităţilor de învăţământ, acolo unde a fost cazul fiind dispusă suspendarea cursurilor unor clase.

În Bucureşti, au fost anunţate până acum 6 cazuri de infectare.