Klaus Iohannis a acceptat ca PSD şi ALDE să meargă împreună la consultări la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat ca PSD şi ALDE să meargă împreună la consultările de la Palatul Cotroceni, miercuri, după ce cele două formaţiuni politice au solicitat acest lucru ca urmare a semnării protocolului de guvernare.

RomaniaTV.net
20 dec. 2016, 11:51
Klaus Iohannis a acceptat ca PSD şi ALDE să meargă împreună la consultări la Cotroceni

Administraţia prezidenţială a anunţat că pe agenda preşedintelui Klaus Iohannis figurează, miercuri, la ora 11.00, consultări cu reprezentanţii PSD şi ALDE.

Luni cele două formaţiuni au trimis la Cotroceni o solicitare privind consultări comune, după ce au semnat un protocol de guvernare. Iniţial, PSD a fost invitat la consultări în cursul zilei de miercuri, iar ALDE în cursul zilei de joi.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţase, luni, după ce a semnat protocolul de constituire a coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, că cele două formaţiuni vor merge împreună la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis pe tema desemnării prim-ministrului. Marţi după-amiază, Dragnea spunea că nu a primit niciun răspuns oficial de la Cotroceni în acest sens, modificarea în programul preşedintelui pentru ziua de miercuri fiind făcută ulterior.

PSD şi ALDE au semnat, luni, un protocol de guvernare. Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a anunţat că cele două partide vor avea un singur candidat pentru funcţia de premier. Împreună, cele două formaţiuni au 250 de mandate în parlament din totalul de 465. Preşedintele PSD a mai spus că numărul de portofolii pe care ALDE îl va primi în viitorul guvern îl va stabili după consultările cu şeful statului.

Protocolul PSD-ALDE cuprinde trei obiective principale: asigurarea creșterii economice sustenabile și de noi locuri de muncă, creșterea bunăstării materiale și a calității vieții și respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

„PSD și ALDE vor alcătui un program comun de guvernare prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale”, se precizează în document.

De asemenea, având în vedere că grupurile parlamentare ale PSD și ALDE dețin împreună 250 de mandate, din totalul de 465, Coaliția de Guvernare pentru Dezvoltare și Democrație PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru funcția de prim-ministru, desemnat de comun acord, și va susține, prin vot, în Parlamentul României, un guvern de coaliție condus de acesta, a cărui echipă guvernamentală va fi formată din miniștri desemnați proporțional de către PSD și ALDE.

Grupurile parlamentare ale PSD și ALDE din Senat și Camera Deputaților vor constitui o majoritate parlamentară în vederea susținerii alegerii reprezentanților proprii în Birourile permanente ale celor două Camere, în cadrul conducerilor comisiilor permanente, precum și pentru promovarea inițiativelor legislative și proiectelor de lege pentru care cele două partide decid, consultându-se reciproc, să le inițieze la nivel parlamentar și guvernamental.

În protocol, cele două formațiuni se angajează ca toate numirile politice din ministere, din agențiile guvernamentale, din aparatul de lucru al Guvernului, din instituțiile ce reprezintă Guvernul în teritoriu să fie făcute proporțional, în baza criteriilor competenței, integrității și determinării de a realiza obiectivele de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești din programul comun de guvernare.

„Prezentul protocol este încheiat pentru întreaga durată a mandatului parlamentar decembrie 2016 — decembrie 2020”, se menționează în documentul citat.