Klaus Iohannis a atacat la CCR legea care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă și motociclete de 125 cmc

Președintele României, Klaus Iohannis, a sesizat la CCR o lege adoptată de Parlament ce permite șoferilor cu permis categoria B să conducă și motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

03 ian. 2024, 23:05
Klaus Iohannis a atacat la CCR legea care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă și motociclete de 125 cmc

Klaus Iohannis a atacat la CCR legea care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă și motociclete de 125 cmc. Vorbim de Lgea pentru completarea art. 241 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (PL-x nr. 552/2019).

Legea completează O.U.G. nr. 195/2002 în sensul extinderii valabilității permiselor de conducere eliberate pentru categoria B și pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1. De asemenea, sunt instituite anumite condiții pentru deținătorii permiselor de categoria B care doresc să conducă și motociclete de tipul celor anterior menționate.

Citește și Primele decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis în 2024. Ce se schimbă pentru români

În sesizarea făcută la CCR, președintele Iohannis a arătat că parlamentarii au adoptat legea cu modificări care depășesc limitele cererii de reexaminare formulată de el în vara acestui an.

Președintele Iohannis reclamă ”încălcarea art. 77 alin. (2) prin raportare la art. 1 alin. (4) și (5) din Constituție, iar în raport cu jurisprudența Curții Constituționale, referitoare la fixarea limitelor sesizării Parlamentului pentru reexaminarea legii prin cererea formulată de Președintele României, a fost adoptată şi cu încălcarea art. 147 alin. (4) din Constituție”.

Iohannis ceruse, în 7 iulie 2023, reexaminarea legii de către Parlament, iar parlamentarii au adăugat alte articole la legea inițială.

Inițiativa a fost depusă în 2019 de doi parlamentari de la PSD: Gabriel Petrea și Alexandru Rotaru, potrivit Libertatea. Șoferii care au permis categoria B pot obține mai ușor permisul de categoria A dacă au îndeplinit vârsta de 24 de ani. Președintele Iohannis trimisese legea la reexaminare pentru a se preciza clar cum se va face dovada absolvirii cursurilor pentru condusul motocicletelor.

Citește și Nereguli grave descoperite de Corpul de Control al premierului la Autoritatea Navală! Lista lungă a problemelor identificate