Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989 VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989. Şi premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România şi al Zilei Victoriei Revoluţiei Române.

21 dec. 2022, 09:25
Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989 VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, miercuri, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989.  Depunerea coroanei de flori în memoria victimelor Revoluţiei s-a desfăşurat la ora 8.30.

Ceremonia, care a fost, ca în fiecare an, foarte scurtă, a avut loc la Piaţa Universităţii.

Ciucă: Ne revine datoria să le explicăm noilor generaţii că dictatura a însemnat frică, lipsuri, cenzură, opresiune şi încălcarea libertăţilor fundamentale, iar toate acestea nu trebuie uitate şi nu trebuie să mai revină vreodată în soarta acestui popor

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România şi al Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, că celor care am trăit acele momente de răscruce ale istoriei noastre ne revine acum datoria să le explicăm noilor generaţii că dictatura a însemnat frică, lipsuri, cenzură, opresiune şi încălcarea libertăţilor fundamentale, iar toate acestea nu trebuie uitate şi nu trebuie să mai revină vreodată în soarta acestui popor. ”Tinerii şi copiii de astăzi trebuie să ştie cât rău a însemnat acea pagină a istoriei noastre şi să cunoască meritele şi jertfa celor care au făcut posibilă libertatea noastră de astăzi, a celor care nu s-au lăsat intimidaţi de opresiunea comunistă şi au adus victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, victoria libertăţii împotriva dictaturii”, subliniază şeful Executivului.

Rechizitoriul dosarului Revoluţiei: Securitatea a ştiut tot timpul unde sunt soţii Ceauşescu şi nu ar fi tras în Armată şi populaţie+au existat tentative de asasinare a fostului dictator

Prezentăm integral mesajul prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România, 21 decembrie, şi cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, 22 decembrie:
„Această perioadă a anului poartă, de 33 de ani, amprenta schimbării radicale de direcţie a României, de la regimul totalitar la democraţie.

Comemorăm victimele comunismului, pe toţi cei care au trecut prin suferinţe de neimaginat în temniţele comuniste, supuşi abuzurilor unui regim totalitar care a întunecat istoria României timp de aproape cinci decenii.  S-au opus acestei experienţe brutale şi criminale a istoriei cu preţul propriei libertăţi sau chiar al vieţii. Curajul de a se opune oprimării comuniste şi sacrificiul lor au menţinut vie speranţa românilor în libertate şi democraţie, care avea să se împlinească în Decembrie 1989, prin victoria Revoluţiei Române şi a libertăţii.
Celor care am trăit acele momente de răscruce ale istoriei noastre ne revine acum datoria să le explicăm noilor generaţii că dictatura a însemnat frică, lipsuri,  cenzură, opresiune şi încălcarea libertăţilor fundamentale.
Toate acestea nu trebuie uitate şi nu trebuie să mai revină vreodată în soarta acestui popor. Tinerii şi copiii de astăzi trebuie să ştie cât rău a însemnat acea pagină a istoriei noastre şi să cunoască meritele şi jertfa celor care au făcut posibilă libertatea noastră de astăzi, a celor care nu s-au lăsat intimidaţi de opresiunea comunistă şi au adus victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, victoria libertăţii împotriva dictaturii.

Pentru ce este acuzat Ion Iliescu în dosarul Revoluţiei. Parchetul General a publicat rechizitoriul: Nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989

Faptul că de anul şcolar viitor elevii pot studia în anii de liceu, ca materie opţională, „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” vine ca o minimă reparaţie morală pentru eroii cunoscuţi şi necunoscuţi ai schimbării de regim de acum 33 de ani. Sper, din tot sufletul, că vor fi cât mai mulţi elevi interesaţi de această nouă curriculă şcolară şi cât mai mulţi părinţi care îşi vor încuraja copiii să opteze pentru a o studia. Cunoscând firul evenimentelor din Decembrie 1989 şi cauzele care au declanşat revolta populară la nivelul întregii ţări, copiii şi adolescenţii de azi vor şti cu siguranţă în viitor, când va veni rândul lor să gestioneze România, să menţină parcursul democratic pe care românii l-au ales fără ezitare după răsturnarea regimului totalitar.
Martirilor Revoluţiei Române şi tuturor celor care au avut de suferit în perioada de dictatură comunistă le datorăm libertatea de care ne bucurăm astăzi. La rândul nostru, se cuvine să le mulţumim prin grija pe care o avem pentru România şi pentru consolidarea procesului democratic în care ne-am angajat odată cu răsturnarea dictaturii comuniste. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi toate victimele dictaturii comuniste!”.