Rechizitoriul dosarului Revoluţiei: Securitatea a ştiut tot timpul unde sunt soţii Ceauşescu şi nu ar fi tras în Armată şi populaţie+au existat tentative de asasinare a fostului dictator

Dosarul Revoluţiei. Ministerul Public a anunțat marți că a publicat primul volum din Rechizitoriu pentru că „Revoluţia română din decembrie 1989 reprezintă un moment de maximă importanţă pentru istoria naţională, având în vedere interesul major al miilor de persoane vătămate și părți civile din dosarul 11/P/2014, pentru a fi informate corect cu privire la conținutul rechizitoriului, precum și interesul public față de împrejurările stabilite prin probe pentru trimiterea în judecată”.

17 aug. 2022, 08:28
Rechizitoriul dosarului Revoluţiei: Securitatea a ştiut tot timpul unde sunt soţii Ceauşescu şi nu ar fi tras în Armată şi populaţie+au existat tentative de asasinare a fostului dictator

Parchetul General susține, în prima parte a Rechizitoriului din Dosarul Revoluției din 1989, că soții Ceaușescu ar fi fost vizați de mai multe tentative de asasinat înainte de procesul prin care au fost condamnați la moarte.

În același timp, în documentul publicat marți de Parchetul General, la 32 de ani de la Revoluție, se menționează în mod expres că Securitatea ar fi știut tot timpul unde se aflau cei doi dictatori și se sugerează că oamenii fostei Securități nu ar fi dispus atacarea Armatei și a românilor din stradă, pentru că nu ar fi urmărit salvarea Ceaușeștilor pentru readucerea lor la putere.

„Examinarea declaraţiilor martorilor Ț.I, S.I, B.I şi M.I (protagonişti direcţi ai evenimentelor din incinta UM 01417 Târgovişte) evidenţiază că au existat tentative de ucidere a soţilor Ceauşescu, înainte de organizarea falsului proces din 25 decembrie 1989. Aceşti martori au arătat că prin implicarea directă a col. Kemenici Andrei, care a fost în permanentă legătură cu factorii de decizie din MApN (generalii Stănculescu şi Militaru), s-a creat aparenţa atacării unităţii, chiar a ocupării unităţii de către forţe ostile şi astfel aparenţa necesităţii uciderii cuplului prezidenţial. Doar ca urmare a eşecului uciderii acestora, a apărut necesitatea organizării unui simulacru de proces, cu final dinainte cunoscut – executarea cuplului Ceauşescu”, potrivit Rechizitoriului publicat de Ministerul Public, capitolul XIV ELEMENTE IMPORTANTE ALE STĂRII DE FAPT DIN INTERVALUL 22-30 DECEMBRIE 1989, subcapitolul Execuția fostului președinte Nicolae Ceaușescu.

Documentul publicat de Parchetul General menționează că UM 01417 Târgovişte, unitatea militară în care s-a aflat cuplul Ceasuşescu în ultimele zile de viaţă, înainte de proces, „nu a fost în niciun fel atacată în perioada de după introducerea soţilor Ceauşescu în unitate”.

„În după-amiaza de 22 decembrie 1989, Ceauşescu Nicolae şi Elena au fost introduşi în incinta UM 01417 Târgovişte, unde au rămas în stare de arest până la data de 25 decembrie 1989 când, în urma unui proces penal simulat, au fost executaţi. Concret, încă de la data de 22 decembrie 1989, cuplul prezidenţial a fost deposedat total de prerogativele puterii în stat, soţii Ceauşescu fiind reduşi la calitatea de simpli cetăţeni ai României”, se arată în documentul publicat de Parchetul General.

Citeşte şi: Pentru ce este acuzat Ion Iliescu în dosarul Revoluţiei. Parchetul General a publicat rechizitoriul: Nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989

„Reţine atenţia faptul că anterior introducerii în incinta UM 01417 Târgovişte, Ceauşescu Nicolae şi Elena s-au aflat în custodia MI – DSS. Prin aceasta se probează în mod indubitabil că nu a existat nicio intenţie din partea conducerii MI – DSS de a-l salva pe fostul preşedinte. În acest fel , apar cu atât mai lipsite de logică afirmaţiile conform cărora cadrele DSS i-au atacat, pe întregul teritoriu al României pe reprezentanţii armatei, pe revoluţionari şi pe reprezentanţii CFSN, cu scopul readucerii la putere a fostului preşedinte. Mai mult, s-a dovedit că, încă de la început DSS ştia exact unde se afla Ceauşescu Nicolae.

Astfel, o ipotetică încercare de eliberare a acestuia s-ar fi concentrat în jurul UM 01417 Târgovişte şi nu în alte părţi. După cum se va demonstra în cele ce urmează, UM 01417 Târgovişte nu a fost în niciun fel atacată în perioada de după introducerea soţilor Ceauşescu în unitate. În schimb, asupra acestei unităţi militare au fost simulate în mod succesiv atacuri, prin complicitatea directă a gl.lt. Stănculescu Atanasie Victor, gl.col (r) Militaru Nicolae şi col. Kemenici Andrei, totul cu ştiinţa factorilor decizionali ai CFSN. Scopul a fost justificarea eliminării fizice a fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae şi a soţiei acestuia. S-a acreditat ideea că unitatea de la Târgovişte este atacată de forţele securist teroriste fidele fostului şef de stat şi în acest fel s-a creat cu bună ştiinţă aparenţa necesităţii judecării în regim de urgenţă a cuplului prezidenţial, scopul ultim fiind eliminarea fizică a fostului preşedinte”, se mai arată în document.

„La data de 24 decembrie 1989, în sediul MApN, grupul de decizie politico-militară din cadrul CFSN (Iliescu Ion, Brucan Silviu, Militaru Nicolae şi Voiculescu Voican Gelu ) a hotărât ca, la data de 25 decembrie 1989, să fie organizat un proces simulat în urma căruia Ceauşescu Nicolae şi Elena să fie condamnaţi la moarte şi executaţi imediat. S-a decis inclusiv ca gl.lt. Stănculescu Victor să se ocupe de organizarea procesului, iar Voiculescu Voican Gelu şi Măgureanu Virgil au fost desemnaţi în calitate de observatori ai procesului din partea CFSN”, se mai arată în Rechizitoriul Dosarului Revoluției din decembrie 1989.

Rechizitoriul din Dosarul Revoluției, primul volum publicat de Parchetul General, la 32 de ani de la evenimentele dramatice din decembrie 1989

Documentul întocmit de Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General are 345 de pagini, a fost întocmit de procurorul militar șef Cătălin Ranco Pițu. Au fost trimiși în judecată, pe lângă fostul președinte Ion Iliescu, în vârstă de 92 ani în prezent, Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier al Guvernului, și generalul în rezervă Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare. Toți trei sunt cercetați în libertate pentru săvârșirea infracțiunii contra umanității.

Potrivit cifrelor oficiale, la Revoluție au murit peste 1.100 de români și au fost răniți alți 4.000.

Citeşte şi: Noi detalii despre cazul avocatei din Iaşi aruncate de la balcon de iubit. Care au fost ultimele ei cuvinte şi de ce era încălţată