Klaus Iohannis a promulgat legea privind monitorizarea cu brăţări electronice

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni actul normativ privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, informează Administraţia Prezidenţială. Legea prevede că agresorii vor purta brăţări electronice care să le monitorizeze mişcările prin GPS.

17 mai 2021, 16:45
Klaus Iohannis a promulgat legea privind monitorizarea cu brăţări electronice

Klaus Iohannis a promulgat legea privind monitorizarea cu brăţări electronice. Legea va permite monitorizarea electronică în cadrul unor procedurii judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.

Pe 21 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat decizional proiectul de lege care reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică – SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte, precum şi măsuri de protecţie a datelor din cadrul SIME, scrie news.ro.

Citeşte şi: Români expulzaţi din Marea Britanie după Brexit. „Trebuie să ne apucăm de furat, muncă nu avem!”

Potrivit legii, dispozitivul electronic de supraveghere mobil va fi montat pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepţie, acest dispozitiv este montat pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

„În cazul în care persoana protejată este un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani sau o persoană fără discernământ, consimţământul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprimă de către reprezentantul legal, cu excepţia situaţiei în care unicul reprezentant legal este chiar persoana supravegheată, caz în care consimţământul se va exprima de către reprezentantul Direcţiei de Asistenţă Socială, prevede un alt amendament. În scopul prevăzut de proiectul de lege, organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta”, mai arată lege.

De asemenea, „comunicarea între organul de supraveghere şi persoana supravegheată sau persoana protejată realizată prin intermediul unor sisteme de comunicare la distanţă poate fi înregistrată”.

Legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis prevede că înregistrarea va fi realizată cu informarea prealabilă a persoanei supravegheate sau persoanei protejate, fără a fi necesar acordul acesteia.


loading...
Partenerii noștri