Klaus Iohannis a semnat acreditarea lui George Maior şi a altor 11 ambasadori români

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele de acreditare a 12 ambasadori români, între care se numără şi George Maior, fost ambasador al României în SUA. De data aceasta, George Cristian Maior a fost acreditat în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Haşemit al Iordaniei, cu reşedinţa la Amman.

14 mai 2021, 16:22
Klaus Iohannis a semnat acreditarea lui George Maior şi a altor 11 ambasadori români

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat acreditarea lui George Maior şi a altor 11 ambasadori români, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, au fost acreditaţi George Cristian Maior în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Haşemit al Iordaniei, cu reşedinţa la Amman, Gruia Otiliu Jacotă – în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Algeriană Democratică şi Populară, cu reşedinţa la Alger, Monica-Mihaela Ştirbu – în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federativă a Braziliei, cu reşedinţa la Brasilia, Floricel-Paul Mocanu – în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Chile, cu reşedinţa la Santiago de Chile, Theodora Magdalena Mircea – în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României Republica Cuba, cu reşedinţa la Havana, Călin-Rolo Stoica – în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Estonia, cu reşedinţa la Tallinn, Mugurel Ioan Stănescu în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statul Kuwait, cu reşedinţa la Kuwait, Madălina Lupu – în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kazahstan, cu reşedinţa la Nur-Sultan, Alexandrina-Livia Rusu – în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat al Luxemburgului, cu reşedinţa la Luxemburg, Adriana-Loreta Stănescu – în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania, cu reşedinţa la Berlin.

Citeşte şi: George Maior, propus ambasador în Iordania. Cine îi va lua locul în SUA

De asemenea, preşedintele Iohannis a semnat acreditarea lui Marius-Gabriel Lazurca, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite Mexicane, în Republica Nicaragua, în Republica El Salvador şi în Republica Costa Rica şi în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Guatemala, cu reşedinţa la Ciudad de Mexico şi a Mariei Ciobanu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Maroc, şi în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Islamică Mauritania, cu reşedinţa la Rabat.

Pe 22 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele privind rechemarea mai multor ambasadori români, între care se numără George Maior – ambasadorul României în Statele Unite ale Americii şi Emil Hurezeanu – ambasadorul României în Germania.

Citeşte şi: Klaus Iohannis are un nou plan pentru George Maior, cel mai prolific ambasador pe care l-a avut România în ultimii ani. Reușitele acestuia într-o misiune de aproape șase ani

Cine este George Maior, fostul director SRI, propus ambasador în Iordania

Născut în 1967, George Cristian Maior este diplomat de carieră şi deține gradul diplomatic de ambasador. A fost, din 2025 până în 2021, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii. Anterior a fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin (1997-1999). Între 2000 și 2004 a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euro-atlantică și Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naționale. În noiembrie 2004, a fost ales senator în Parlamentul României. A ocupat funcția de director al Serviciului Român de Informații în perioada 2006-2015. Cunoaște limba engleză.