Klaus Iohannis a semnat: condamnații penal nu mai pot candida pentru funcția de președinte al României

Vești proaste pentru politicienii, respectiv reprezenanții din societatea civilă care au condamnări penale definitive. Din 2022, legea le va interzice persoanelor menționate să mai poată candida pentru funcția de președinte al României. Astfel, printre cei vizați se numără Liviu Dragnea și Elena Udrea. 

04 iul. 2022, 16:33
Klaus Iohannis a semnat: condamnații penal nu mai pot candida pentru funcția de președinte al României

Condamnații penal vor putea intra în cursa electorală doar dacă vor fi reabilitați, ori vor beneficia de amnistie postcondamnatorie sau dezincriminare.

Luni, 4 iulie 2022, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie interdicția de a candida pentru funcția supremă în statul român. Lega are ca obiect de reglementare modificarea art. 28 din Legea 370/2004.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților pe 8 iunie, cu 223 de voturi „pentru” și unul „contra” și 22 de abțineri.

Proiectul a fost inițiat în anul 2017, de 36 de parlamentari ai USR și PNL.

 

Ce se întâmplă cu „Fără Penali în Funcții Publice”

 

În iunie, PSD anunța posibilitatea organizării unui referendum „Fără Penali în Funcții Publice”.

„A fost o solicitare, inițiativa ‘Fără penali în funcții publice’, chiar eram președinte al Camerei în legislatura trecută, a trecut de Camera Deputaților, inițiativa fiind în momentul acesta la Senat. În momentul în care se va da votul din Senat, Guvernul este obligat ca în termen de 30 de zile să organizeze referendumul.

Ținând cont că nu mai există pandemia, din punctul meu de vedere nu este nicio problemă să organizăm acest referendum.

În momentul în care va intra pe ordinea de zi (n.r. – a Senatului), decizie pe care o iau comitetul liderilor, o să-i recomand liderului PSD să susțină introducerea pe OZ, va merge la vot și în 30 de zile Guvernul va fi obligat să voteze”, a declarat Marcel Ciolacu.

Inițiativa USR „Fără Penali în Funcții Publice” a fost semnată de peste 1 milion de români și propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales.