Klaus Iohannis a semnat în Cartea Centenarului: Această Carte este replica peste ani a Cărţii de Aur

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, în Cartea Centenarului, spunând că ideea de a expune publicului mărturiile momentului 1918, împreună cu cele ale României de astăzi, este cu atât mai potrivită cu cât ţara noastră se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Iohannis a spus că a semnat "cu sentimentul că istoria, cu faptele şi documentele ei, este nu doar o carte scrisă de înaintaşi, ci şi o cronică ce se completează continuu".

RomaniaTV.net
01 nov. 2018, 14:31
Klaus Iohannis a semnat în Cartea Centenarului: Această Carte este replica peste ani a Cărţii de Aur

Klaus Iohannis a semnat, joi, la Palatul Cotroceni, în Cartea Centenarului, spunând că este o iniţiativă foarte frumoasă.

„Am făcut acest lucru cu sentimentul că istoria, cu faptele şi documentele ei, este nu doar o carte scrisă de înaintaşi, ci şi o cronică ce se completează continuu. Tocmai de aceea, fiecare generaţie trebuie să-şi înţeleagă şi să-şi asume responsabilitatea de a contribui, prin decizii şi acţiuni, la creşterea profilului şi prestigiului României”, a spus şeful statului, la ceremonie.

El a afirmat că această Carte a Centenarului este replica peste ani a Cărţii de Aur, realizată în anul 1929, cu prilejul sărbătoririi Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Aflată în patrimoniul Muzeului Unirii din Alba Iulia, Cartea de Aur cuprinde numele şi semnăturile înfăptuitorilor statului român, cei care s-au angajat să construiască o ţară modernă şi democratică pentru toţi cetăţenii ei.

„Ideea de a expune publicului mărturiile momentului 1918, laolaltă cu cele ale României de astăzi, este cu atât mai potrivită cu cât ţara noastră, la aniversarea Centenarului, se pregăteşte pentru un rol de primă importanţă în marea familie din care face parte, prin preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Alăturarea celor două antologii de semnături va transmite tuturor un mesaj cu care mă identific: să cinstim trecutul, să ne onorăm eroii şi pe toţi cei care au dus la progresul României înseamnă să ne punem, la rândul nostru, integritatea, competenţele şi viziunea în slujba ţării noastre”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a adăugat că monumentele eroilor sau cele dedicate unităţii naţionale ar fi simple simboluri ceremoniale care exprimă aspiraţiile românilor şi sacrificiile înaintaşilor dacă românii nu ar rămâne angajaţi în continuarea parcursului istoric de dezvoltare a României.

„Este deopotrivă responsabilitatea autorităţilor publice şi a societăţii civile de a duce mai departe acest proces, fundamentat pe deschiderea spre Europa şi pe asumarea valorilor occidentale, pentru care în ultimul secol s-au luptat generaţii de români. Îi chem pe toţi cei care îşi vor pune semnătura pe acest document, destinat generaţiilor viitoare, să o facă din perspectiva pe care sacrificiile şi faptele de acum 100 de ani ne-o impun şi cu responsabilitatea obligaţiilor pe care le avem astăzi, pentru viitorul României de mâine”, a spus Iohannis.

La rândul său, el a dăruit, pentru a fi păstrat la Muzeul Unirii, un vas cu pământ din preajma bisericii Palatului Cotroceni, locul unde i-a fost adusă la cunoştinţă Regelui Ferdinand, la 1 decembrie 1918, decizia Adunării Naţionale de la Alba Iulia de unire a Transilvaniei cu România.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au participat şi primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.