Liderii UE se vor reuni la Sibiu în 9 mai 2019, de Ziua Europei

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, la Bruxelles, că a convenit cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, să aibă o întâlnire informală de Ziua Europei, 9 mai 2019, la Sibiu.

19 oct. 2017, 14:01
Liderii UE se vor reuni la Sibiu în 9 mai 2019, de Ziua Europei

„Avem astăzi și mâine întrunirea Consiliului European cu o agendă bogată și aș menționa din agendă câteva teme care sunt foarte importante pentru noi în România. Președintele Consiliului, domnul Tusk, va prezenta „agenda liderilor” — agenda șefilor de stat și de guvern, o agendă care arată când și cu ce teme ne vom întâlni noi până inclusiv în 2019 pentru a face Uniunea mai performantă, mai bună. Pe noi ne interesează foarte mult această chestiune, pentru că în prima parte a 2019 noi avem președinția Consiliului Uniunii Europene și cu siguranță ne vom implica pentru a avea rezultate foarte bune. Am convenit cu domnul Tusk să avem o întâlnire informală pe 9 mai, Ziua Europei 2019, în România, mai exact o întâlnire care se va desfășura la Sibiu și va fi ultima întâlnire unde probabil vom trage anumite concluzii în ceea ce privește viitorul Uniunii, agenda strategică, cum spunem noi”, a declarat președintele la începutul reuniunii de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Iohannis nu a menționat dacă tot atunci va avea loc Summit-ul UE de la Sibiu, din 2019, reafirmând doar că acest eveniment este o oportunitate pentru țara noastră. „Dacă putem să serbăm Ziua Europei cu un summit în România, cred că este un lucru extraordinar de bun”, a arătat președintele.

Klaus Iohannis a subliniat că o a doua chestiune foarte importantă care va fi discutată la Bruxelles se referă la evaluarea rezultatelor negocierii pe Brexit, unde „deocamdată cel puțin vești încurajatoare nu sunt”.

„În concret, nu cred că la această întâlnire vom fi în situația să spunem că putem să intrăm în faza a doua. Însă, ceea ce ne interesează pe noi foarte mult — drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie, deci și a românilor care trăiesc acolo — sunt o temă care se pare că este destul de bine cu deschidere tratată din ambele părți”, a adăugat șeful statului român.

În privința Turciei, a reamintit Klaus Iohannis, se discută de multă vreme statutul de aspirant al acestei țări la Uniunea Europeană.

„În afară de asta, am găsit prin negocieri destul de complicate o înțelegere cu Turcia în privința migrației. Înțelegerile cu Turcia trebuie să continue, Turcia este un partener important și pentru Uniunea Europeană și pentru România și trebuie să găsim cele mai bune modalități pentru a continua acestei proceduri”, a subliniat președintele.

Anterior participării sale la reuniunea Consiliului European, șeful statului s-a aflat la Summit-ul Partidului Popularilor Europeni (PPE). „Discuțiile de la PPE sunt în pregătirea Consiliului. S-au discutat preliminar chestiunile pe care le vom avea pe agenda acestui consiliu prin care sigur, în afară de cele două, de migrație, avem de asemenea alte teme care vor fi discutate, în special astăzi și în cadrul sesiunii formale și în cadrul sesiunii informale”, a spus președintele, întrebat ce a discutat cu popular-europenii.

Pe de altă parte, șeful statului a reamintit de lobby-ul permanent pentru a se aduce agenții în România. „De aceasta dată se știe că noi am aplicat doar pentru Agenția medicamentului și dorim să o găzduim la București, Condițiile sunt bune, oferta este una solidă”, a adăugat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în cadrul căreia vor fi discutate, în principal, subiecte privind migrația, agenda digitală a Uniunii, securitatea și apărarea, relațiile dintre UE și Turcia, dosarul nord-coreean.

Citeşte şi: Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Consiliul European. Care este agenda preşedintelui