Klaus Iohannis: Am convingerea 100% că România va deveni parte a spaţiului Schengen în 2023

"Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea în Schengen e miza", spune preşedintele României.

20 dec. 2022, 14:24
Klaus Iohannis: Am convingerea 100% că România va deveni parte a spaţiului Schengen în 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat dacă va fi un vot pozitiv la Consiliul JAI din luna martie a anului 2023, că este sigur că România va deveni parte a spaţiului Schengen în anul care urmează şi a adăugat că nu o anumită dată la care se discută această aderare este miza, ci intrarea în Schengen este miza. La rândul său, preşedintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa a adăugat că ţara sa sprijină această aderare a României deoarece este foarte importantă solidaritatea europeană în contextul actual de securitate.

Klaus Iohannis, discurs cu ocazia vizitei omologului portughez Marcelo Rebelo de Sousa: „Invadarea Ucrainei a evidenţiat capacitatea NATO de a acţiona ferm”

„În ce priveşte Schengen, eu am convingerea 100% că România va deveni parte a spaţiului Schengen, însă v-aş ruga să nu ne legăm neapărat de o anumită dată. Acelaşi lucru l-am spus şi când se vehicula ca data 8 decembrie. (…) Pentru mine rămâne obiectiv de mare importanţă intrarea în Schengen. La acest moment nu cred că putem să ne legăm de o dată speranţa, februarie, martie şi speranţa mea e ca în anul 2023, România să intre în Schengen cu drepturi depline. Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea în Schengen e miza. Sigur Consiliul JAI din martie ar fi un prilej bun să se discute acest lucru. În momentul în care cele două chestiuni care încă nu sunt lămurite, votul Austriei, respectiv votul mixt al Olandei sunt lămurite, cu siguranţa Consiliul JAI va fi convocat şi sunt optimist la un vot pozitiv.”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat dacă o decizie privind aderarea va fi luată la Consiliul JAI din luna martie.

Klaus Iohannis recunoaşte lipsa de reacţie a Uniunii Europene: „E prea devreme să intre Schengen pe ordinea de zi în februarie 2023”
Preşedintele Portugaliei a explicat că ţara sa va fi şi este de partea României cu privire la aderarea la Schengen. „Portugalia întotdeauna a fost este şi va fi de partea României cât priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Aceasta e o poziţie nu doar naţională, ci şi europeană a Portugaliei în UE. Portugalia consideră că pentru UE importat să revizuiască poziţia adoptată recent şi să o facă cât mai curând cu putinţă. Solidaritatea europeană nu poate fi una parţială sau unilaterală, trebuie să fie o solidaritate globală. Şi înseamnă să evităm probleme suplimentare faţă de cele pe care le avem cu toţii în Europa şi în lume”, a declarat Marcelo Rebelo de Sousa.