Klaus Iohannis, discurs cu ocazia vizitei omologului portughez Marcelo Rebelo de Sousa: „Invadarea Ucrainei a evidenţiat capacitatea NATO de a acţiona ferm”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi la vizitarea Batalionul 1 Instrucţie Olt de la Caracal împreună cu omologul portughez Marcelo Rebelo de Sousa, că militarii portughezi aflaţi aici alături de cei din Republica Macedonia de Nord şi de ceilalţi aliaţi aduc „o contribuţie importantă la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la întărirea apărării şi securităţii României şi a cetăţenilor noştri”.

20 dec. 2022, 13:48
Klaus Iohannis, discurs cu ocazia vizitei omologului portughez Marcelo Rebelo de Sousa: „Invadarea Ucrainei a evidenţiat capacitatea NATO de a acţiona ferm”

Administraţia Prezidenţială a arătat că agenda discuţiilor dintre Klaus Iohannis şi Marcelo Rebelo de Sousa va conţine aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar şi economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătăţii şi educaţie.

„Este o plăcere să îl avem astăzi alături de noi pe preşedintele Republicii Portugheze. Domnule preşedinte, bine aţi venit în România! Bine aţi venit la Caracal! Vizita dumneavoastră în România are loc într-un context de securitate foarte dificil pentru securitatea europeană şi euroatlantică, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Cu atât mai mult, prezenţa dumneavoastră şi a militarilor portughezi în ţara noastră are o însemnătate deosebită. Aceasta este şi expresia relaţiilor foarte bune de cooperare dintre România şi Portugalia, inclusiv în domeniul apărării, pe care le vom dezvolta în continuare.

Contingentul militar portughez din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, aflat aici, la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord şi de ceilalţi aliaţi, are o contribuţie importantă la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la întărirea apărării şi securităţii României şi a cetăţenilor noştri”, a declarat Klaus Iohannis, marţi la vizita la Batalionul 1 Instrucţie Olt, împreună cu preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa.

El a adăugat că „invadarea Ucrainei de către Rusia a evidenţiat, o dată în plus, capacitatea NATO şi a Aliaţilor de a acţiona ferm, solidar şi coerent atât în sprijinul poporului ucrainean, pentru a diminua efectele severe ale războiului, cât şi pentru întărirea şi reasigurarea Aliaţilor de pe Flancul Estic”.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă povesteşte cum a fost mama ei atacată pentru a-i face rău senatoarei: „M-am simţit vinovată, dar lupta pentru o cauză e mai importantă decât orice” VIDEO

Suntem recunoscători că Portugalia, stat aliat de pe Flancul Sudic, reconfirmă unitatea aliată şi convingerea că apărarea noastră comună trebuie consolidată pe toate dimensiunile şi direcţiile.  Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru prezenţa militarilor portughezi şi pentru excelenta cooperare pentru modernizarea Forţelor Aeriene ale României. Prezenţa şi activitatea dumneavoastră constituie o componentă importantă în cadrul demersurilor de întărire a apărării în Europa şi în România, iar poporul român vă mulţumeşte pentru efortul dumneavoastră.

Aveţi ocazia să vă pregătiţi împreună şi să participaţi la exerciţii militare într-un cadru multinaţional şi dinamic, ceea ce va permite creşterea interoperabilităţii forţelor NATO.  Vă doresc succes în activităţile de pregătire pentru luptă şi în misiunile pe care le veţi desfăşura!”, a mai spus şeful statului.Preşedintele Iohannis a urat sărbători fericite tuturor.

„Şi pentru că ne aflăm în pragul Sărbătorilor de iarnă, vreau să vă urez tuturor Sărbători fericite, sănătate şi, deşi sunteţi departe de cei dragi, sunt convins că veţi regăsi aici, în România, o parte din căldura familiei, alături de militarii români”, a conchis Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Vizită fulger a lui Viktor Orban la Bucureşti! Cu cine a luat cina premierul Ungariei în restaurantul preferat al lui Biden şi Iohannis FOTO